Inrikes.

2019-05-22 14:00
Lars Adaktusson (KD). Bild: Fredrik Persson/TT
Lars Adaktusson (KD).
Puffetikett
Dagens ETC

”Går inte tolka på annat sätt än att Adaktusson står för abortmotstånd”

När aborträtten behandlats i EU-parlamentet har Lars Adaktusson (KD) röstat emot vid 22 av 28 tillfällen. Det avslöjade Dagens Nyheter igår.

Nu möts KD-toppen av hård kritik.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Medan de övriga partierna har röstat ja har Lars Adaktusson (KD) röstat nej. Hans ställningstaganden har till och med varit mer abortkritiska än Sverigedemokraternas – det svenska parti som faktiskt vill se en inskränkning av aborträtten.

Det visar Dagens Nyheters granskning av hur Lars Adaktusson har röstat i de resolutioner som rör aborträtten och som har varit uppe i EU-parlamentet mellan 2014 och 2019. Lars Adaktusson har bland annat röstat nej till att parlamentet ska stödja åtgärder som förbättrar tillgången till abort, och röstat nej till formuleringen ”att vägra att utföra abort ens för att rädda en kvinnas liv utgör en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna”.

DN:s genomgång visar också att Lars Adaktusson, precis som Dagens ETC tidigare avslöjat, stöttar den amerikanska anti-abortorganisationen ADF. Som enda svensk skrev Adaktusson under deras ”deklaration för samvetsfrihet”. Nu möts KD-toppen av kritik från flera håll.

– Det går inte att tolka på så många andra sätt än att Lars Adaktusson faktiskt står för ett abortmotstånd. Att det här representerar hans åsikter, och inte bara är ett sätt att vara taktiskt. Vi vet ju också sedan tidigare att han deltagit i flera sammanhang med abortmotståndare, säger Ingrid Frisk, sexualpolitiskt sakkunnig hos RFSU.

Hon menar att det är anmärkningsvärt att det dessutom handlar om partiets vice ordförande, en av de högsta inom KD.

– I de flesta andra frågor är det inte okej att gå emot partilinjen, men när det gäller aborträtten får Lars Adaktusson hållas. Och här handlar det ändå inte om någon okänd lokalpolitiker.

Tveksamhet kring aborträtten

Efter DN:s publicering la KD:s partiledare Ebba Bush Thor ut en video på sitt Instagram-konto där hon förklarar partiets inställning till aborträtten. Att också hon propagerar för samvetsfrihet nämner hon dock inte.

Så sent som igår sa hon i en intervju med Expressen att om en barnmorska inte vill utföra abort ska det ”gå att lösa”.

– Hon och KD har varit tydliga med att de accepterar samvetsfrihet, eller vårdvägran som vi kallar det. De säger sig värna aborträtten, men det är klart man kan ställa sig tveksam till det, säger Ingrid Frisk.

Efter kritiken mot Lars Adaktusson har Ebba Busch Thor nu kommenterat hans agerande. Till DN säger hon att han har gjort fel när han röstat nej i så många omröstningar, och att hon tar avstånd från hans agerande. Att han har skrivit under ADF:s deklaration för samvetfrihet menar hon dock är en annan sak: 

– Nu ska man komma ihåg att abort och samvetsfrihet är olika saker, men KD har inga förslag på att ändra i några lagar på EU-nivå eller nationell nivå som gäller samvetsfrihet. Det är en absolut självklarhet att man som kvinna ska kunna göra abort, säger Ebba Busch Thor, till DN. 

Partiföreträdare kritiska

Flera andra ifrågasätter också om Lars Adakutsson verkligen är ensam i sitt parti om sin syn på abort. Bland annat skriver jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) på Twitter:

”Jag vill gärna höra partiledningens syn på Adaktussons agerande. Vad har KD för syn på aborträtten egentligen? Är inskränkningar i kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar en del av er så kallade nya feminism”.

Även utrikesminister Margot Wallström (S) har reagerat:

”Så detta är vad ni kallar borgerlig feminism?”, skriver hon på Twitter, och syftar på den feminism som Ebba Bush Thor den senaste tiden har försökt lansera.

Liksom Jan Björklund, som både kritiserar Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor:

"Starka högerkonservativa vindar i Europa vill inskränka kvinnors rättigheter. Liberaler står upp för kvinnans rätt till sin egen kropp" och ”Om man inte vill utföra de arbetsuppgifter som ingår i ett jobb, finns det väl andra jobb att söka."