Hoppa till innehållet

Inrikes

Fyra av tio vårdplatser försvann – på tio år: ”En ond spiral”

”Jag kan inte säga vad de som bestämmer ska göra, men med facit i hand kan vi säga att det de gjort de sista åren inte har funkat”, säger huvudskyddsombudet Isabelle Yalcintas.
”Jag kan inte säga vad de som bestämmer ska göra, men med facit i hand kan vi säga att det de gjort de sista åren inte har funkat”, säger huvudskyddsombudet Isabelle Yalcintas. Bild: Jonas Dagson/TT,

Dagens ETC.

Hela 40 procent av Västra Götalands vårdplatser har försvunnit under de senaste tio åren. Konstant överbeläggning sliter ut sjukhuspersonalen som inte hinner anmäla, eller ens upptäcka, skador och Sahlgrenska har svårt att ersätta all den personal som lämnar.

– Det här är en ond spiral. Vi pratar inte om att vi har överbeläggningar ”någon gång”, vi pratar om konstanta överbeläggningar. I förra veckan hade en geriatrisk avdelning under akutmedicin över 40 procent mer patienter än vad man har bemanning för. Det går inte att jobba i den arbetsmiljön, för du mår dåligt på jobbet, du mår dåligt när du kommer hem. Och när du konstant går och mår dåligt väljer du ju att inte jobba kvar, säger Isabelle Yalcintas.


Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00