Djurrätt.

2015-08-10 15:00
Ramin Winroth och Martin Smedjeback simmade ut till odlingen för att släppa ut en lax. Bild: Tomma burar
Ramin Winroth och Martin Smedjeback simmade ut till odlingen för att släppa ut en lax.

Fritog lax för att protestera mot fiskodling

Odlad fisk har länge varit omdebatterad – framförallt eftersom odlingen medför miljöproblem. Men aktionsgruppen Tomma burar vill också fokusera på djurrätten. Natten till måndagen genomförde de den första öppna fiskfritagningen i Sverige.

Både i världen och i Sverige äter vi allt mer odlad fisk. Vanligast i Sverige är lax som är odlad i Norge. Odlingen har fått kritik för att den dels har inneburit att den odlade laxen sprider parasiter till vilda laxar och dels för att laxen matas med fisk från andra delar av världen, som innebär att beståndet där minskat ordentligt. Men även i Sverige odlas fisk. För att uppmärksamma det genomförde aktionsgruppen Tomma burar natten till måndagen en aktion för att släppa tio laxar fria.

– Förutom miljöproblemen tycker vi att det är viktigt att det också blir mer fokus på hur fiskar som odlas har det. Laxarna är instängda i kassar. För en fisk som kan simma mellan fem och 30 kilometer på en dag är det en extremt litet utrymme. Dessutom är laxar ensamlevande djur, men här tvingas de leva många tillsammans, säger Martin Smedjeback, en av aktivisterna.

Aktionsgruppen lyckades dock bara släppa ut en lax. Martin Smedjeback tycker ändå inte att aktionen var misslyckad.
– Det var svårare än vi trott att få ut laxarna. Men ändå, ett liv är också viktigt. Det är just det, att många inte ser på fiskar som värdefulla varelser. Med till exempel kor och grisar är det annorlunda, och det trots att forskning visar att fiskar precis som andra djur har förmåga till lidande.

Martin Smedjeback menar att aktionen inte riktade sig mot den specifika laxodlaren, utan med industrin i stort.
– Vi lämnade ett brev och en burk kakor, och förklarade vad vi vill och att vi gärna kommer dit för ett samtal. Vi får se om vi blir inbjudna.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter