Hälsa.

2019-09-27 10:05
  • Personerna i bild har inget med innehållet i artikeln att göra. Bilder: Shutterstock
    Personerna i bild har inget med innehållet i artikeln att göra.
Puffetikett
Dagens ETC

Förtvivlad morfar: ”Jag tror på vaccin – därför får jag inte träffa mitt barnbarn”

Vittnesmålen kommer. Mor- och farföräldrar som förlorar sina barnbarn. Syskon som lider av frostig kontakt med en syster eller bror. Äktenskap som havererar till fientliga vårdnadstvister.

Vaccinfrågan har en förmåga att påverka våra närmaste relationer.

”Det är en sorg”, säger pensionerade läkaren Sven som inte träffat sitt ovaccinerade barnbarn på drygt ett år.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Senaste månaden har Dagens ETC i flera artiklar skildrat det växande vaccin­motståndet, samt hur konspiratorisk stämningen blir när vaccinförnekare sluter sig samman och ­bekräftar varandra. Även om Sverige fort­farande har god vaccinationstäckning talar

Folkhälsomyndigheten och andra instanser om det här som ett problem. Filterbubblorna är svåra att tränga igenom. Ofta har individer som är starkt kritiska mot vaccin en föreställning om att de kämpar mot en övermakt, där politiker, sjukvård, medier och läkemedelsbolag har en dold agenda som sätter barns liv på spel.

På sikt kan detta hota folkhälsan, vilket blir uppenbart när länder som USA och Tyskland drabbas av mässlingsutbrott. Men ett tilltagande vaccinmotstånd bryter dessutom ner familjer.

Efter de första artiklarna har läsare hört av sig för att berätta om hur relationer tagit skada när anhöriga valt att inte vaccinera, övertygade om att det är farligt.

En av dem som kontaktat Dagens ETC heter Sven och är pensionerad läkare. Han blev jublande glad när han fick veta att ett barnbarn var på väg. Han såg fram emot att finnas där som morfar. För sin dotter, för sitt barnbarn. Men istället blev det katastrof. Han och dottern hörs egentligen bara till hög­tider. Barnbarnet har han inte träffat på drygt ett år.

– Jag och min fru saknar både dottern och barnbarnet, men vi vet inte hur vi ska kunna lösa situationen, säger Sven.

Han har förtroende för sjukvården och det svenska vaccinationsprogrammet. Han har själv erfarenhet av att besvara frågor från oroliga föräldrar.

– Jag brukade säga att det har gjorts grundlig forskning om biverkningar. Att det här är bra för individen men också för gruppen. Att du som förälder kan vara trygg.

Argument blev kränkningar

Men den här gången hade hans argument ingen verkan, uppfattades snarare som kränkande. Det började, enligt Sven, med att hans dotter kände olust efter narkolepsifallen som kopplats till vaccinet mot svininfluensa. Skulle barnet vaccineras? Hon hittade i diverse ­digitala forum andra som delade hennes far­hågor. Beslutet att inte vaccinera alls, mot någon sjukdom, kom sedan snabbt.

– Vi försökte lugna henne. Jag delade med mig av rapporter, gav henne kontakter att ringa. Men hon tyckte att vi underkände ­hennes föräldraskap.

Sven säger att han inte förstod hur det mer extrema vaccinmotståndet fungerar, med en mur mot omvärlden, som anklagas för att vara oförstående eller fientlig och intolerant.

– Jag vet inte vad vi kunde ha gjort ­annorlunda, förutom att ge tummen upp. Vi lyssnade och resonerade, men framförde att vi tycker att det är fel och farligt att vårt barnbarn blir utan vaccin.

Straffet blev att stängas ute.

Han får ibland ändå bilder mejlade till sig från dottern, på barnbarnet som växer, men som de inte har lärt känna.

–  Det är en sorg.

”Påminner om religiös sekt”

Just detta att en anhörig avskärmar sig och ersätter familj med en ny gemenskap, är något som flera återkommer till.

– Vaccinmotstånd påminner om en religiös sekt, säger Jennifer till Dagens ETC.

Hon har en bror som inte vill ha med henne att göra, på grund av att hon tog diskussionen om vaccin.

– Jag kunde bara inte låta bli. Han är smart, vetenskapligt grundad, men ändå kastade han ur sig galna, hårresande saker. Jag blev provocerad. Dels för att det är hans barn som får betala, dels för att jag alltid haft stor respekt för min bror och hans omdöme, att han är en kritiskt tänkande människa.

Kan ni hitta tillbaka till ­varandra?

– Jag kan inte se att han kommer ändra uppfattning om vaccin. Men kanske om jag aldrig någonsin lyfter frågan igen. I så fall för mina barns skull, de saknar sina kusiner.

Samtidigt är det inte bara vaccinationsförespråkare som anser sig vara orättvist behandlade av vaccinationsmotståndare. I de senares grupper på sociala medier gäller raka motsatsen. Medlemmarna anser att de är förföljda och söker stöd hos varandra. Skyndar till hjälp när någon har en före detta partner som vaccinerat ett gemensamt barn utan att informera, och som dessutom hotar med orosanmälan. Just den får rådet att uppträda balanserat i kontakten med myndigheter. Och att kontakta en homeopat ”för att få barnet avgiftat”.

En fråga som återkommer är om det är värt att berätta för släkt och vänner att man inte vaccinerar sina barn. Alla vet att det ger häftiga reaktioner.

– De kommer att köra på med aggressiv propaganda, skriver en kvinna i en av vaccinmotståndarnas forum då hon snart ska semestra med en vaccinförespråkande svägerska och svåger.

– Jag vet att jag måste tagga till mig.

”Grundläggande moral”

Erik vill vaccinera sina barn, men hans exfru vill det inte. ”Hon har hamnat snett i det här vaccinationsmotståndet”, skriver han i ett mejl till Dagens ETC. ”Tyvärr har det förstört våra möjligheter att ha en vuxen dialog. Det är hemskt för våra barn, för mig och för henne.”

Erik säger senare i en intervju:

– Det här med för och emot vaccin startade redan när vi var gifta. Det var inte enda orsaken till skilsmässan, men var faktiskt bidragande. För mig handlar det om ganska grundläggande moral. Alla har rätt till sina åsikter, men inte att utsätta barn för dem. Jag vägrar kompromissa på den punkten.

Jag gissar att din exfru skulle säga exakt likadant.

– Garanterat. Det är ju därför det är nästan omöjligt att hitta en överenskommelse. Hennes avsikt är naturligtvis inte att skada våra barn som hon älskar och i allt annat är en fantastisk mamma till. Men nu befinner vi oss ändå mitt i detta.

Finns det ingen chans att mötas någonstans mellan skytte­gravarna?

– Vaccinmotstånd är som hjärntvätt, du får bara ett enda budskap, och sedan kan du inte ta in något annat överhuvudtaget. Jag har slutat försöka. Det tjänar inget till. Allt jag bryr mig om nu är att mina barn inte ska gå ­ovaccinerade.

Så har vi gjort

Efter den senaste ­artikelserien om vaccin­motstånd ­hörde många av sig med personliga berättelser. Dagens ETC tog kontakt med dem. Fem personer var villiga att låta sig intervjuas, mot löfte om att bara deras förnamn ska skrivas ut – av hänsyn till anhöriga, speciellt då inblandade barn.

Dagens ETC har också följt diskussionerna i de dolda Facebook-grupper som engagerar vaccin­motståndare.

79

procent av befolkningen globalt håller (delvis eller helt) med om att vacciner är säkra, enligt en Gallupundersökning med 41 000 personer i 140 länder. Bara sju procent misstror vaccinernas säkerhet, helt eller delvis.

I Sverige svarar tolv procent att de inte alls håller med eller delvis inte håller med om att vacciner är säkra, vilket är en större andel än i exempelvis Norge (sex procent) och ­Finland (åtta procent).