Inrikes.

2017-11-14 09:22
Carina Wutzler (M) kommunalråd i Vellinge .  Bild: Johan Nilsson/TT
Carina Wutzler (M) kommunalråd i Vellinge .

Förslag i Vellinge: Bli svensk nog – eller förlora bostaden

En 60 timmar lång kurs i svenska värderingar. Det är Vellingemoderaternas nya förslag för kommunens nyanlända. Kursen ska sedan avslutas med ett prov.

Moderaterna i Vellinge har tidigare gjort sig kända för förslaget att förbjuda tiggeri, något de skulle bli först i Sverige med. Länsstyrelsen sa dock nej.

Nu lägger Moderaterna ett annat nyskapande förslag – de vill införa integrationsplikt. Det innebär bland annat att alla nyanlända måste gå en 60 timmar lång kurs i svenska värderingar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Kursen är obligatorisk för alla vuxna nyanlända och ska tydligt befästa att integration är en plikt och bygger på eget ansvar samt belysa vikten av svenska språket, eget arbete samt de rättigheter och skyldigheter som gäller här”, skriver Vellingemoderaterna i sitt förslag.

Prov i lagar och värderingar

Efter att kursen är slut väntar examinering. Den som inte klarar provet kan få gå om hela eller delar av kursen. Provet är inte klart, men kommer att handla om lagar, regler och värderingar, säger Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge, till Kvällsposten:

– Demokratiska värderingar är grundprinciper. Men framför allt handlar det om kvinnors rättigheter och hur vi bemöter barn. Och så lagar och regler.

I Vellinge finns sedan tidigare en integrationsplan, men Moderaterna menar att den behöver förtydligas. Framför allt handlar det om att ställa tydligare krav. Förutom att lära sig svenska och göra sig anställningsbar, måste den nyanlända anpassa sig efter svenska värderingar.

För den som inte fullföljer sin integrationsplan utan giltiga skäl och bor i ett etableringsboende väntar konsekvenser – bostadskontraktet kan kortas ned.

– Det är viktigt att vi är tydliga med att alla måste bidra och att vi ställer samma krav på alla. Att ställa krav handlar om att bry sig, säger Carina Wutzler.

Integrationsplikt

Förslaget ska tas upp i kommunstyrelsen den 21 november, och i fullmäktige i december. Går det igenom kommer det träda i kraft i januari 2018.