Inrikes.

2017-12-29 10:15

Förskollärare slår larm om ohållbar arbetsmiljö

För stora barngrupper, ständig personalbrist och stressrelaterade sjukskrivningar som bara ökar. Nu ryter Förskoleupproret ifrån – igen.
– Alla inser att nu måste vi dra i nödbromsen, säger förskolläraren Katrin Nörthen.

Under hashtagen #pressatläge, som Förskoleupproret lanserade i onsdags i Dagens ETC, samlas berättelser om hur svår situationen är på allt för många förskolor i Sverige.

Det är en verklighet som drabbar både barn, föräldrar och pedagoger. Gensvaret har varit över förväntan berättar Katrin Nörthen som sitter i Förskoleupprorets admingrupp.

– Det har exploderat. Hittills har det kommit in 109 berättelser från hela landet, från Boden till Malmö, och många fler är på ingång. Det var som att öppna en fördämning, säger Katrin Nörthen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Blir sjuka av stress

Berättelserna kommer från förskolechefer, förskollärare och barnskötare som vittnar om för stora barngrupper, sjuka förskollärare, ständig vikariebrist och att många flyr yrket – eller funderar på att göra det. Förskollärare och fritidspedagoger ligger näst högst vad gäller sjukskrivningar på grund av stress bland samtliga yrkesgrupper.

– Den största faran är inte den höga arbetsbelastningen utan att man inte får tid för återhämtning. Många får inte ut sina raster och när de kommer hem slänger de sig  bara i soffan och orkar inte ens laga mat.

Även vårdnadshavare har skrivit under #pressatläge och vittnat om oro för sina barns säkerhet.

– Om förskolan inte fungerar då fungerar inte samhället. Vi är ute på väldigt hal is.

Hon har arbetat inom förskolan i över tjugo år och har sett hur situationen försämrats. Sedan förskolan infördes i skollagen 2010 har också kraven på undervisning och dokumentation höjts betydligt – men utan att det följts av ökade resurser.

– Allt fler arbetsuppgifter har hamnat på förskollärarna och barnskötarna, även kringuppgifter som städ, disk och undanplockning, säger Katrin Nörthen.

Vill bryta tystnaden

#Pressatläge har lanserats för att få stopp på den tystnadskultur som råder inom förskolan.

– När kollegor har berättat om det här tidigare så har de ofta blivit illa behandlade av sina arbetsgivare. Så får det inte vara, säger Katrin Nörthen.

– Vi måste få fram allt i ljuset och få stopp på detta innan förskolan havererar. Någon gång måste politikerna lyssna.

Läs vidare på nästa sida: Några av alla förskollärare som har fått nog

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter