Inrikes.

2017-11-21 14:00
Bild: Jessica Gow/TT / Erik Johansen/TT

Forskare: Ingen ”systemkollaps" i Sverige

I en internationell jämförelse är pratet om att Sverige befinner sig i en systemkollaps inte verklighetsförankrad. Det kommer medieforskaren Jesper Strömbäck fram till.

”Det som utmärker Sverige är inte ett land i kris”, skriver han på Dagens samhälle.

Det är i rapporten ”Mellan skönmålning och svartmålning” som Strömbäck tillsammans med tankesmedjan Futurions vd Ann-Therése Enarsson har tittat på hur Sverige ligger till som land. Anledningen, skriver de, är att ”kampen om verklighetsbilden” har hårdnat i samhället.

Slutsatsen de drar efter att ha tittat på närmare 40 internationella index över bland annat demokrati, jämställdhet, företagande och innovationskraft är att debatten i Sverige inte är baserad på fakta.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Genomgående bland de bästa

Genomgången visar att Sverige regelmässigt ligger bland de tio länder som rankas högst. I drygt hälften av indexen så ligger Sverige i topp fem.

– De internationella jämförelser som rapporten kartlägger visar att den alarmism och oro som har präglat mycket av den svenska debatten under de senaste åren saknar proportioner. Om Sverige verkligen stod inför någon form av systemkollaps eller hade så stora problem som en del hävdar så skulle Sverige inte genomgående ligga bland de tio ledande länderna, skriver Ann-Therése Enarsson och Jesper Strömbäck på Dagens Samhälle.

Samtidigt visar den senaste Som-undersökningen att 54 procent av svenskarna anser att utvecklingen går åt fel håll i Sverige.

Rapporten ”Mellan skönmålning och svartmålning” landar i att denna oro saknar proportioner.

Mellan skönmålning och svartmålning

En jämförelse mellan närmare 40 internationella index.

Mätningarna som jämförs rör bland annat demokrati, jämställdhet, social rättvisa och företagsklimat.

Index som ingår är bland annat Global Competitiveness Index, Ease of Doing Business och Human Development Index.