Inrikes.

2020-09-10 14:45
Ardalan Shekarabi (S). Bild: Jonas Ekströmer/Jessica Gow/TT
Ardalan Shekarabi (S).
Puffetikett
Dagens ETC

Försäkringskassan får bakläxa av regeringen – ska åtgärda brister i sjukpenningen

Tidigare i år presenterades en statlig utredning som påvisade brister i sjukpenninghandläggningen. Nu ger regeringen Försäkringskassan i uppdrag att identifiera och åtgärda problemen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Tidigare i år presenterades den statliga utredningen ”En trygg sjukdförsäkring”, där det påvisades brister i Försäkringskassans handläggning av sjukpenningärenden. Det rör sig om ärenden där sjukpenning har nekats på grund av att den försäkrade bedöms ha förmåga att försörja sig i ett ”på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete.”

Nu ger regeringen myndigheten i uppdrag att identifiera och åtgärda de brister som finns.

– Regeringen ser allvarligt på de brister i handläggningen av sjukpenningärenden som identifierats i utredningen om sjukförsäkringen. Det är viktigt att klarlägga förhållandena och åtgärda eventuella brister. Därför ger vi nu Försäkringskassan detta uppdrag, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

I uppdraget ingår bland annat att Försäkringskassan ska göra en ordentlig utredning av arbetsmöjligheterna i samtliga ärenden, dokumentera sådan utredning korrekt samt att de besluts som fattas uppfyller den motiveringsskyldighet som åligger myndigheten.

Försäkringskassan ska redovisa en del av de vidtagna och planerade åtgärderna senast den 15 november 2020. Den 15 augusti 2021 ska uppdraget slutredovisas.