Inrikes.

2019-07-10 10:00
  • Bild: Shutterstock
  • Eva Ossiansson, ekonomie doktor i marknadsföring vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, tror att de flesta vet om att de kan spåras över nätet, men det tar på krafterna att göra något åt det.
    Eva Ossiansson, ekonomie doktor i marknadsföring vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, tror att de flesta vet om att de kan spåras över nätet, men det tar på krafterna att göra något åt det.
  • Flera appar tar all information de kan, från kontaktlista, telefonloggar och platstjänster för att kunna sälja den vidare, berättar forskaren Lothar Fritsch.
    Flera appar tar all information de kan, från kontaktlista, telefonloggar och platstjänster för att kunna sälja den vidare, berättar forskaren Lothar Fritsch.
Puffetikett
Dagens ETC

Förföljd av kakor – så skyddar du dig

Så skyddar du dig från spårning

På datorn: Ställ in webbläsaren på att blockera tredjepartskakor.

Det går även att blockera kakor manuellt genom att inte godkänna dem på sajterna du besöker.

Installera annonsblockeringsprogram i webbläsaren

Logga ut på alla konton och profiler efter att du har använt dem.

Det går att installera helt spårfria webbläsare som webbläsaren som kallas Tor, den är dock en aning långsammare.

På telefonen/surfplattan: Det är svårt att stoppa spårningen via telefonen eftersom applikationer, sökfält och operativsystem hela tiden spårar det vi gör.

Kontrollera vad du använder dina appar till och när de ber om tillåtelse att använda exempelvis platstjänster, kontaktlistor eller kalender, fundera över om den verkligen behöver det.

Läs igenom användaravtalen för apparna ordentligt och se upp för generella formuleringar som ”vi delar data med våra samarbetspartners”.

Kolla upp om det finns en annonsblockerare till din telefon. Det kan finnas till olika androidtelefoner.

Det finns så kallade VPN-lösningar som skapar en tunnel och som visar att telefonen befinner sig någon annanstans än den egentligen gör. Det kräver en del förkunskap.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

En liten ordlista

Kakor (Cookies): En fil som en webbplats vill spara på datorn, surfplatta eller mobiltelefon när du besöker webbplatsen. De kan användas för att ge tillgång till olika funktioner på webbplatsen. Informationen i kakan kan användas för att följa besökarens surfande på andra webbplatser som använder samma kakor.

Tredjeparts-kaka: Kakor som kommer från någon annan än den som är ansvarig för webbsidan. De kan användas för att samla information för annonsering och skräddarsytt innehåll samt för webbstatistik.

VPN: Står för ”virtuellt privat nätverk” och gör det möjligt att koppla ihop två eller flera datorer på internet och få dem att fungera som om de befinner sig på samma lokala nätverk. Då kan enheten skyddas från spårning och intrångsförsök eftersom servern ligger någon annan stans i världen.

Webbläsare: Verktyget du använder för att surfa på internet, till exempel Internet explorer, Google Chrome, Safari, Firefox eller Tor.