INFO OM ETC.

2016-04-07 19:00
”Då och då så vill jag stoppa in ett annat perspektiv, och att göra det i Dagens ETC tycker jag ska bli väldigt roligt”, säger Agneta Stark. Bild: Gunilla Welin
”Då och då så vill jag stoppa in ett annat perspektiv, och att göra det i Dagens ETC tycker jag ska bli väldigt roligt”, säger Agneta Stark.

Företagsekonomen som vill att kvinnor stör männen

Företagsekonomen Agneta Stark har länge arbetat för att fördjupa den ekonomiska genusforskningen. Hon var också en stark röst mot Sveriges EU-inträde och en av initiativtagarna till Stödstrumporna 1994.

I morgon skriver hon sin första ledare i Dagens ETC.

– Svenska kvinnor har tagit sig till jämställdhet under devisen ”Stör inte männen”, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Agneta Stark har ägnat en stor del av sitt arbetsliv åt att forska om och debattera ekonomiska genusfrågor, inte minst i ETC. Även om mycket har hänt de senaste åren är det inte alla områden som blir mer jämställda. Vi är långt ifrån Stödstrumpornas paroll ”Hela lönen, halva makten”, säger hon.

När det gäller den politiska makten är vi rätt bra. Häromdagen intervjuades en expert på Syrien av en ledande tv-journalist, båda var kvinnor och det var ingen som funderade över saken. Det är en stor skillnad jämfört med hur det såg ut för 20 år sedan. Så i synliga medier och i politisk makt har det gått rätt bra. I den verkliga makten och den ekonomiska makten har det inte gått särskilt bra. Det beror också på att den politiska makten inte har tagit det på riktigt allvar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


På mäns villkor

För att illustrera varför Sverige inte har kommit längre i maktutjämning berättar Agneta Stark om ett forskningsprojekt hon deltog i för drygt 10 år sedan. Forskare från olika länder skulle granska svensk jämställdhetspolitik. Många inom kvinnorörelsen hoppades få svar på vad som var fel i den svenska föräldraförsäkringen, berättar Agneta Stark.

Men istället var forskarna intresserade helt andra saker.

– Forskarnas slutsats var att Sverige har gjort mycket som har varit väldigt bra, men när det handlar om makt, sade de, så vet vi mycket mer än vad ni gör. De här forskarna kom från länder som hade kämpat sig till sin egen befrielse genom våld, i Latinamerika, Sydafrika, Mellanöstern. Vi vet någonting om våld, sade de, vi vet att folk är våldsamma, också folk vi känner, också folk vi tror är snälla. Om ni tror att våld inte finns så kommer ni ingenstans heller, för våld är ett uttryck för makt och de verkliga maktfrågorna har ni inte gett er på.

Projektet fick Agneta Stark att formulera en ny teori om den svenska jämställdheten.

– Svenska kvinnor har tagit sig till jämställdhet under devisen ”Stör inte mannen”. Man kan göra vad som helst, så länge man inte verkligen kräver att män förändrar sitt beteende. Det är därför det är så mycket bråk om föräldraförsäkringen. Man tvingar inte en enda karl att vara hemma.

”Brist på perspektiv”

Inför den svenska folkomröstningen om ett inträde i EU 1994 var Agneta Stark en av de ledande debattörerna som motsatte sig medlemskapet. I dag tycker hon att hon har fått rätt.

– Den gemensamma valutan är en katastrof, det är de länderna med makt i mitten som bestämmer. Det är inte arbetslösheten och rörligheten för människorna som är central, utan det är kapitalrörelser. Det är också en väldig byråkrati. Allt det där var ju ganska lätt att förutse. Det är det absolut värsta jag vet, att säga ”vad var det jag sade”, då har man ju inte lyckats säga någonting i tid, i alla fall inte tillräckligt högt.

Skulle du vara för ett utträde?

– Inte som det är nu. Nu är vi här och väldigt mycket har skruvats om.

Vad vill du skriva ledare om i Dagens ETC?

– Det som jag tycker ska sägas just då! Ofta finns det en brist på perspektiv och jämförbarhet. Till exempel, när man säger att om vinstintressena förbjuds för den svenska skolan så kommer den aldrig mer att utvecklas. Jaha, då kan vi titta på resten av världen – står skolan verkligen så vansinnigt still överallt där man inte har den här konstruktionen med skolpeng och tillstånd för vinst? För det är väldigt sällsynt. Då och då så vill jag stoppa in ett annat perspektiv, och att göra det i Dagens ETC tycker jag ska bli väldigt roligt.

Agneta Stark

Född: 1946 i Solna.

Gör: Företagsekonom, debattör, ledarskribent i Dagens ETC.

Tidigare: Är docent i företagsekonomi, har arbetat som gästprofessor vid Linköpings universitet och rektor vid Högskolan i Dalarna.

Var även bland annat en av initiativtagarna till nätverket Stödstrumporna, återkommande krönikör i tidningen ETC och en av frontfigurerna för Nej-sidan inför folkomröstningen om EU 1994.