Tre frågor.

2018-02-20 16:10
Ragnar Unge.
Ragnar Unge.

Fondvalsdag ska hjälpa kunder investera hållbart

Ragnar Unge, vd på Svanen, som i morgon arrangerar Fondvalsdagen för att inspirera och uppmuntra den svenska befolkningen att välja hållbara fonder.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Varför behövs en fondvaldag?

– Vi vill inspirera fler konsumenter att investera i Svanenmärkta fonder eftersom det påverkar företagen och i förlängningen världen i en mer hållbar riktning. Likaväl som att många uppmärksammar Alla hjärtans dag och Earth Hour är vår förhoppning att konsumenter kommer att känna att det är mer angeläget att välja fonder på Fondvalsdagen. Den vanligaste orsaken till att människor inte sparar hållbart i högre utsträckning är att de idag inte upplever sig ha tid till att ta reda på vilka fonder som är hållbara.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hur ser intresset för hållbara fonder ut i dag?

– Vi ser att det finns ett stort intresse men att konsumenter efterfrågar en oberoende kontroll av att fonden verkligen lever upp till hållbarhetskriterier.  Vi mätte intresset i september 2017, innan det fanns Svanenmärkta fonder på marknaden, och då sa var fjärde av de tillfrågade att de var intresserade.

Kan människor som väljer Svanenmärkta fonder vara säkra på att deras pengar inte går till verksamhet som påverkar människor och miljö negativt?

– Den Svanenmärkta fonden får inte investera i företag som utvinner kol, olja, gas eller uran. Den får inte heller investera i företag som bryter mot mänskliga rättigheter, begår grova miljöbrott eller producerar vapen och tobak. Den får inte innehålla statsobligationer från länder som varken har skrivit under FN:s konvention om biologisk mångfald eller Parisavtalet eller bedöms som korrupta. Det innebär att 90 procent av fonderna på fondmarknaden utesluts.

Fondvalsdagen

En dag som instiftats av Svanen för att uppmuntra befolkningen att välja hållbara fonder. Äger rum den 21 februari.

Svanen är Nordens officiella miljömärkning som i Sverige sköts av Miljömärkning Sverige AB på uppdrag av regeringen.