Hoppa till innehållet

Dagens ETC granskar

Folktandvården larmar: Klarar inte konkurrensen från riskkapitalister

Gunilla Swanholm tycker liksom flera tandvårdsdirektörer i landet att det behövs ett rejält omtag med politiska reformer inom tandvården i likhet med utredningen ”när behovet får styra”.

Gunilla Swanholm tycker liksom flera tandvårdsdirektörer i landet att det behövs ett rejält omtag med politiska reformer inom tandvården i likhet med utredningen ”när behovet får styra”.

Bild: Sofie Axelsson, Shutterstock (montage)

Dagens ETC.

Den svenska Folktandvården står i full brand – personalflykt och år av kö leder till en ojämlik vård i landet. Sam­tidigt exploderar riskkapitalbolagen i tandläkarbranschen.

– Vi har för få resurser för att klara det här uppdraget, säger Anna-Maria Stenlund-Berggren, tandvårdschef i Region Västerbotten.

En kvinna beskriver att hon fått åka 14 mil enkel väg till privat tandläkare för att åtgärda en trasig tand, trots att Folktandvården ligger två kilometer från hemmet. En annan person berättar att kallelserna till Folktandvården slutade komma för åtta år sedan. Flera skriver att de inte ens får ställa sig i kö till Folktandvården – det enda alternativet är det privata. Berättelserna kommer från Norrbotten och är saxade från en Facebooktråd. Men Folktandvården befinner sig i en enorm kris i betydligt större delar av landet än så. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00