Inrikes.

2021-04-15 13:53
Britta Björkholm, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten Bild: TT/Fredrik Persson
Britta Björkholm, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten
Puffetikett
Dagens ETC

FHM: Läget är allvarligt

Läget i vården är nu mycket ansträngt och smittspridningen är hög – det är myndigheternas budskap efter dagens pressträff om covidläget i Sverige.

– Se till att hålla er i er nära krets, det minskar risken att sprida smittan. Läget är allvarligt, säger Britta Björkholm från Folkhälsomyndigheten, som underströk allvaret i att människor följer restriktionerna.

I dag noteras sammanlagt 136,5 miljoner bekräftade fall, i EU/EEA noteras 28,6 miljoner covidfall och i Sverige är antalet bekräftade fall nu sammanlagt 892 480.

– Antalet patienter på IVA-avdelningar är nu lika högt som under högstanoteringarna under andravågen, säger Thomas Lindén, Socialstyrelsen.

Tillsammans med övriga patienter som får intensivvård innebär det en belastning på avdelningarna som är att likna vid läget under våren 2020.

FHM har också tagit fram en rapport om smittoläget bland barn och unga. 

– Vi vet att barn i alla åldrar är mottagliga för viruset och kan sprida det vidare. Men barn sprider inte smittan i lika hög utsträckning som vuxna, och ofta blir de mindre sjuka, säger Britta Björkholm om rapporten.