Inrikes.

2020-03-12 14:20
Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten. Bild: Fredrik Persson/TT
Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten.
Puffetikett
Dagens ETC

FHM: Fokus är att minska samhällsspridningen

Stor ökning av antalet fall under gårdagen – men ingen diskussion om att stänga skolor.

Under torsdagseftermiddagen höll återigen berörda myndigheter en presskonferens om coronasituationen i Sverige. Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, konstaterade att det nu ses en samhällsspridning av viruset i både Sverige och andra delar av världen.

– Under gårdagen såg vi en stor ökning av antalet fall i Sverige, det är lite oklart vad det beror på. Fortsatt handlar det mest om fall i åldersgruppen 40-60 år, men de flesta åldersgrupper finns representerade, säger han.

Den nuvarande siffran ligger på 620 fall av coronasmittade i Sverige. Det kan jämföras med de 461 fall som uppgavs på presskonferensen igår.

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att fokus nu är att minska samhällspridningen.

– Det är viktigt med åtgärder som är effektiva, om vi minskar spridningen kommer det att betyda oerhört mycket för sjukvården, säger han.

Han poängterar att det är viktigt att skydda äldre personer från smittan, och tar upp handhygien och att man ska stanna hemma om man är sjuk som exempel på åtgärder. Någon aktiv diskussion om att stänga skolor och förskolor pågår för närvarande inte.