Hoppa till innehållet

ETC Uppsala

Festivaldags i Uppsala

Festivalen Bråvalla i Norrköping skakades av fem anmälningar om våldtäkt och 15 fall av sexuellt ofredande. 
Festivalen Bråvalla i Norrköping skakades av fem anmälningar om våldtäkt och 15 fall av sexuellt ofredande.  Bild: Bild: Izabelle Nordfjell/TT

ETC Uppsala

Den dramatiska ökningen av antalet anmälda våldtäkter har skakat landets musikfestivaler och tvingar fram åtgärder. Den 12 augusti är det dags för festivalen A Walk In The Park i Uppsala. Arrangörerna vädjar om besökarnas hjälp för att ingen ska utsättas för sexövergrepp.

"Vi har länge jobbat förebyggande men det finns tyvärr ingen magisk kampanj som förändrar enskilda människors beteende". Så skriver A Walk In The Park i sociala medier inför festivaldagen. Detta i kölvattnet av de uppmärksammade sexövergrepp som har skett på musikfestivaler runt om i landet. På festivalen Putte i parken anmäldes förra året ett enda fall av sexuellt ofredande. I år kom det in 38 stycken. Totalt sett har antalet anmälningar om sexuellt ofredande på de 13 stora svenska festivalerna gått från totalt tio stycken år 2015 till 111 stycken i år, enligt en undersökning som P3 Nyheter har gjort. När det nu är festivaldags i Uppsala väntas upp emot 10 000 personer samlas i Botaniska trädgården, varav många ungdomar. Även om det är en försvinnande liten andel av sexualbrotten som sker på offentliga platser har det ökade antalet anmälningar och den mediala uppmärksamheten pressat festivalarrangörer att agera.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Uppsala!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

Populärt val: 3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln