Inrikes.

2020-03-19 09:03
  • ”Jag kan inte träna, springa, spela fotboll. Jag bara sover och sitter”, säger mannen som sitter på ett förvar i Sverige. OBS: Byggnaden på bilden används i illustrationssyfte. Foto: Johan Nilsson / TT
    ”Jag kan inte träna, springa, spela fotboll. Jag bara sover och sitter”, säger mannen som sitter på ett förvar i Sverige. OBS: Byggnaden på bilden används i illustrationssyfte.
  • Sara Edvardson Ehrnborg
    Sara Edvardson Ehrnborg
Puffetikett
Dagens ETC

Fast på förvaret – och skräckslagen inför corona

På minst ett av förvaren i Sverige sprider sig skräcken för coronaviruset bland de frihetsberövade, inte minst hos en person med allvarlig underliggande sjukdom. Nu kräver Farr att alla förvarstagna släpps och att utvisningarna stoppas under pandemin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

En man sitter på ett av Migrationsverkets förvar i Sverige är orolig för sitt liv. Han är också orolig för att personalen kommer att bestraffa honom om han går ut med sin historia, och Dagens ETC publicerar därför inte hans namn. Han har en allvarlig underliggande sjukdom som redan försämrar hans liv.

– Jag kan inte träna, springa, spela fotboll. Jag bara sover och sitter, säger han.

Nu är han rädd för coronaviruset eftersom han är i en riskgrupp. Runtomkring honom hostar människor.

Kräver att alla släpps

Flyktinggruppernas riksråd, Farr, kräver att alla förvarstagna släpps omedelbart, för att förhindra smittspridning på förvaren. Migrationsverket har agerat genom att förvaren inte längre tar emot besök. Men det är inte tillräckligt, säger Farrs ordförande Sara Edvardson Ehrnborg. Tvärtom gör besöksförbudet att de förvarstagna blir mer isolerade, och att de organisationer och människor som ger stöd till dem får sämre insyn.

– Det här är ju människor som är oskyldiga, som inte har begått något brott!

Utvisningar kan sprida corona

Farr kräver nu också att Sverige ställer in alla utvisningar med tvång som gränspolisen gör på uppdrag av Migrationsverket.

”Ofta är ursprungsländerna härjade av inre konflikter och krig. De saknar fungerande sjukvård och sjukvårdsmateriel. Sverige riskerar, om vi fortsätter med utvisningarna i det här läget att sprida coronaviruset vidare till konfliktfyllda, fattiga och krigshärjade länder,” skriver Farr, som är en paraplyorganisation för grupper och personer som vill stärka asylrätten.

Från idag gäller förbud mot i princip alla resor in i EU medan avrådan står fast mot alla resor ut ur Sverige. Men en typ av resor vill Sverige ska fortsätta som vanligt: utvisningarna av asylsökande som fått avslag. Det bekräftar polisen för Dagens ETC.

Samtidigt berättar försvarsadvokaten Almina Imamovic att flera personer under tisdagen fått beslut om att släppas ur förvaret eftersom polismyndigheten anser att det står ”verkställighetstekniska skäl” i vägen för utvisningen och att personen därmed ska släppas ur förvaret. Polisen har ännu inte kommenterat dessa uppgifter för Dagens ETC.

Flera misstänka fall

I praktiken kan utvisningar ändå bli svåra att genomföra eftersom mottagarländerna inte vill ha eventuellt coronasmittade personer från Sverige, säger Sara Edvardson Ehrnborg.

– Men det här är ett beslut Sverige behöver ta, det handlar om humanitet. Sverige lägger beslutsfattandet på andra länder istället för att besluta själva.

Mannen på förvaret som Dagens ETC har talat med berättar att ett antal personer har flyttats från avdelningen.

– De var förkylda och mådde inte bra. Vi tror att de har coronaviruset men vi vet inte, de berättar inget för oss. Han vet inte heller om han, med tanke på sin sjukdomssituation, kommer att tas om hand.

– Jag är jätteorolig att om jag får coronaviruset kommer jag att dö.

Fakta: Krav på EU

Flyktinggruppernas riksråd, Farr, ställer även tre krav på EU-nivå:

1. Att Sverige trycker på för att alla EU:s
 medlemsstater avbryter utvisningar så länge pandemin pågår.
2. Att EU snarast ser till att evakuera de överfulla flyktinglägrena på de grekiska öarna, som riskerar att drabbas mycket hårt vid ett corona-utbrott, vilket Dagens ETC tidigare rapporterat om.
3. Att EU-länderna tar solidariskt ansvar för att ge skydd till de som har behov av det, även nu under pandemin.