Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Färre svenska flickor könsstympas

Sofia Strid, forskare i genusvetenskap vid Örebro universitet ser en positiv utveckling. Andra generationens invandrarkvinnor vill inte att deras döttrar ska könsstympas.
Sofia Strid, forskare i genusvetenskap vid Örebro universitet ser en positiv utveckling. Andra generationens invandrarkvinnor vill inte att deras döttrar ska könsstympas.

ETC Örebro.

Risken för att flickor i Sverige ska könsstympas har minskat – men fortfarande är många i farozonen. En orsak till den positiva utvecklingen är migration. – Synen på könsstympning förändras ofta efter flytten till Sverige. Dels på grund av utbildning och information, men även för att motståndet mot könsstympning är starkt här, säger Sofia Strid, forskare i genusvetenskap vid Örebro universitet.

Sofia Strid har undersökt hur synen på könsstympning förändras efter en flytt till Sverige genom att intervjua personer som kommer från länder där könsstympning är norm, som Somalia. Där är könsstympning av flickor förbjudet, ändå risker 98 procent av flickorna att könsstympas enligt WHO. Det anses ohygieniskt och farligt för kvinnornas hälsa att låta bli, dessutom riskerar de att betraktas som ”orena” och förbli ogifta.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00