Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Facken sparkar bakut mot hamnbemanning

Ett drygt år efter att ett 70-tal fastanställda tvingades lämna sina anställningar i hamnen anser fackförbunden i hamnen att för stor andel av personalen är anställda via bemanningsbolag. 
Ett drygt år efter att ett 70-tal fastanställda tvingades lämna sina anställningar i hamnen anser fackförbunden i hamnen att för stor andel av personalen är anställda via bemanningsbolag.  Bild: Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Dagens ETC

Arbetsgivaren APMT missbrukar bemanningsanställningar i Göteborgs containerhamn, menar fackförbunden Transport och Hamnarbetarförbundet. Situationen kan, om den går för långt, ge en ny konfliktsituation.

Tidningen Transportarbetaren har tidigare rapporterat att fackförbunden Transport – och även Hamnarbetarförbundet – är missnöjda över hur andelen bemanningsanställda i Göteborgs containerhamn utvecklats. De som anställs via bemanningsbolaget Adecco är allt för många, anser de fackliga, som lutar sig mot en formulering i kollektivavtalet mellan Transport och arbetsgivaren om att 80 procent av arbetsstyrkan ska bestå av fast bemanning. I stället för 20 procent så är nu cirka 40 procent av arbetskraften i containerhamnen anställda via bemanningsbolag. Ett 70-tal fast anställda sades upp förra året.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln