Näthat.

2015-07-13 09:20
Mäns näthat mot kvinnor visas upp i helt ocensurerat, med namn och bild, på Facebooksidan Snubbarna.
Mäns näthat mot kvinnor visas upp i helt ocensurerat, med namn och bild, på Facebooksidan Snubbarna.

Facebooksidan som hänger ut näthatarna

Facebooksidan Snubbarna har på kort tid fått över 30 000 följare. På sidan visas sexistiska, rasistiska och våldsinriktade nätinlägg och hot från män till kvinnor upp – med namn och bild på männen.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Saker snubbar säger. På riktigt. It aint pretty. Militant countertrollning.”

Så såg den kortfattade beskrivningen ut på Facebooksidan Snubbarna, där allehanda nätinlägg lades ut med namn och bild på männen bakom kommentarerna. Reaktionerna på sidan har varit blandade. Medan Snubbarna fått en närmast explosionsartad utveckling vad gäller antalet följare fanns det även många kritiska och arga kommentarer på sidan som tar de uthängda männens parti. Facebooksidan har också förärats med en egen tråd full av hatiska inlägg på nätforumet Flashback. Förra veckan stängdes sidan ned sedan grundarna vill se över hur och om sidan ska fortsätta.

Troligen inte straffbart

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, menar att det troligen inte är straffbart att lägga ut konversationer med namn och bild på det sätt som gjorts på Facebooksidan.

– Det brott som kan komma ifråga är ju förtal, att utpeka någon som klandervärd. Men om den som gör det kan visa att det som visas upp är sant–är det rätt person som anges är det ju så–och att det är försvarligt att hänga ut vederbörande är det inte brottsligt. Det är mycket som talar för att det är fullt försvarligt att visa upp männen bakom näthat och hot.

Ges ytterligare spridning

Innehållet på Snubbarna kommer från tjejer som skickar in kommentarer de utsätts för, och Madeleine Leijonhufvud är inte förvånad över att så många vänder sig till sidan.

Borde inte sådana här trakasserier anmälas till polis istället?

– Det är klart att man bör anmäla till polisen. Samtidigt finns det en tveksamhet hos många kvinnor idag att göra polisanmälningar i de här sammanhangen, i och med att man uppfattar att man inte blir tagen på det allvar som krävs och att det egentligen inte händer någonting. Och händer det väl någonting tar det väldigt lång tid.

Samtidigt kan det dock finnas risker med att slå tillbaka mot näthatarna på det här sättet eftersom kommentarerna sprids vidare ytterligare på sidan, tror hon.

– Man upprepar inläggen igen och ger det på så vis ytterligare spridning, men avsikten är ju att hänga ut de här männen som har gjort så här, som en sorts hämnd tillbaka igen. Det är mycket som talar för att det ändå är försvarligt med tanke på det männen har gjort. Jag är inte beredd att säga att jag tror det här är straffbart.