Tre frågor.

2019-06-10 16:00
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

”Facebook censurerar den oretuscherade kvinnokroppen”

Tre frågor till Amanda Oxell som, på den nya medieplattformen Gardet, granskar hur kvinnor tystas av sociala medier som Facebook och Instagram.

Vilka kroppar får vara avklädda på Instagram och Facebook?

– Som kvinna kan du vara nästan hur naken som helst så länge du är vit, smal och snygg. Samma avklädda bild på en kvinna som går utanför skönhetsnormen, tillexempel genom att ha celluliter eller vara tjock, tas ned på en gång av personerna på Facebooks supportfunktion.

På vilka sätt drabbas instagrammare av detta?

– Bilder och videos tas bort. Stora och små konton stängs av eller begränsas under shadow bans. Det är ett censurerande av den oretuscherade kvinnokroppen - på en av världens största sociala medie-plattformar.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Hur påverkas samhället av att oretuscherade kvinnokroppar inte syns?

– Denna typ av censur har ett tydligt signalvärde. En bild på avklädd kvinna får ligga kvar om den är normativt sexig - just eftersom den anses vara behaglig för andra människor att titta på. En avklädd kvinna som ser ut som kvinnor gör mest, anses däremot vara stötande och tas bort. Detta är ett aktivt upprätthållande av negativa könsstereotyper och bidrar dessutom till att den offentliga helhetsbilden av kvinnan inte speglar verkligheten, vilket i sin tur får negativa effekter på jämställdhetsrörelsen.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från nyhetsmagasinet ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 63 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom nyhetsmagasinet ETC till din mejl varje fredag. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter