Inrikes.

2017-09-05 09:14
Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Expo: ”Kan handla om att sopa igen spåren”

I helgen stod det klart att den SD-kopplade sajten Avpixlat läggs ner och blir Samhällsnytt. Jonathan Leman på Expo om vad som verkar bli hatsajtens nya ambition.

Den nya sajten Samhällsnytt lanserades i slutet av förra veckan, och har som ambition att "ta ett brett publicistiskt grepp."

– Exakt varför de har valt att byta namn är svårt att veta, men det är inte första gången som det sker i den här rörelsen. Det kan handla om att sopa igen spåren kring saker som är belastande. Eller bara att man vill göra en nysatsning, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

I likhet med Avpixlat har riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) starka band till Samhällsnytt. Bland annat är hemsidan registrerad i hans namn.

Har rekryterat Egor Putilov

Den nya ajten har redan knutit till sig en rad kontroversiella namn. Exempelvis kommer den tidigare SD-politikern Erik Almqvist, som fick gå i samband med Järnrörsskandalen, att skriva krönikor. Även Mats Dagerlind, känd från Avpixlat, kommer att jobba med sajten.

Den kontroversiella journalisten Alexander Fridback, även känd som Egor Putilov, kommer också att arbeta med sajten. Förra hösten avslöjade Aftonbladet att han spridit desinformation under en rad pseudonymer.

– Det är problematiskt med tanke på vad vi känner till om ryska påverkansoperationer inför val i andra länder, säger en säkerhetspolitisk källa om värvningen till DN.

Vill göra nyhetsjournalistik

Chefredaktör för Samhällsnytt blir Tommy Carlsson, som har tidigare journalistisk erfarenhet. 

Sajten uppger att de ska satsa på att "bevaka fler områden där etablissemangsmedia fortfarande uppvisar underlåtenhetsförsyndelser" och att man kommer fokusera mer på nyhetsjournalistik.

Vad betyder det i klarspråk?

– Det låter som att man har en ambition att komma med egna nyheter. Så var sällan fallet med Avpixlat, som istället skrev av andra medier. Det finns andra sajter inom samma fält som varit bättre på att leverera eget material, och det är möjligt att man vill gå samma väg, säger Jonathan Leman på Expo.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter