Hälsa.

2020-03-05 12:10
  • En coronasmittad patient vårdas på ett sjukhus i Iran.   Bild: TT/AP
    En coronasmittad patient vårdas på ett sjukhus i Iran.
  • Grupper larmar om situationen på Irans fängelser.
    Grupper larmar om situationen på Irans fängelser.
Puffetikett
Dagens ETC

Exilgrupper larmar: Iran mörkar om corona – sprids okontrollerat på fängelser

Irans regim anklagas för att mörklägga omfattningen av hur många som smittats och dött av coronaviruset. Nu larmar exilgrupper om att det på landets fängelser råder en fruktansvärd situation, där fångar – vissa politiska – inte får vård när de blir sjuka. På tisdagen kom besked om att fler än 50 000 fångar tillfälligt släpps ut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det handlar om att corona­viruset sprids okontrollerat på fängelser, hävdar den regim­kritiska gruppen Förenade föreningarna för ett fritt Iran (FFFI), som bygger sin bedömning på källor i Iran.

– Det är en mardröm, säger Mojtaba Ghotbi på FFFI.

– Vi är bestörta.

Viruset sprider sig i fängelserna Evin, Gohardasht, Ghezel-Hesar, Shiban- Ahvaz och Kashan. Bristen på hygien och överfulla celler har påskyndat spridningen.

Mojtaba Ghotibi:

– Vi har varit i kontakt med regimtjänstemän som bekräftar allvaret i situationen. De är också rädda för internationella fördömanden om det kommer fram hur det ser ut på till ­exempel fängelserna.

– De berättar om fångar som sover i korridorerna bredvid ­toaletterna. Det vidtas inga åtgärder för att minska spridningen. Inga masker eller desinfkctionsmedel finns och i fängelser som Ghezel-Hesar saknas även tvål och tvättmedel.

Flyttas inte till sjukhus

Den dödsdömde politiske fången Amir Hossein Moradi, som greps under upproren i november uppges ha smittats av coronaviruset. Han fördes först till sjukhus men sändes en dag senare tillbaks till fängelset. Idag är han förd till en okänd plats, ingen vet var han finns.

Ett flertal fångar i fängelserna Evin, Ghezel-Hesar och Kashan är smittade, men sitter kvar på sina avdelningar tillsammans med de övriga fångarna.

FFFI uppger att närmare 700 personer i Iran har dött till följd av viruset, något som kraftigt skiljer sig åt från regimens officiella statistik: 77 döda. Det skulle innebära att regimen medvetet undanhåller omfattningen. WHO:s högste ansvarige, Tedros Adhanom, har dock sagt att det saknas bevis för att Iran skulle ljuga om antalet smittade och döda.

54 000 släppts ut tillfälligt

På tisdagen kom beskedet att 54 000 fångar tillfälligt friges för att undvika smittspridning, men först ska de testas negativt för corona och även kunna betala borgen. ”Säkerhets­fångar” – dömda till mer än fem års fängelse – omfattas dock inte av beslutet.

Allt pekar nu på en snabb spridning av viruset över hela Iran. Uppgifter tyder på att många sjukhusanställda smittats under den första tiden när sjuka omhändertagits på sjukhusen utan några försiktighetsåtgärder. Bland de värst drabbade är sjukhuset Sayad Shirazi i Gorgon, en provins­huvudstad med närmre 300 000 invånare. Iranska medier uppger nu att sjukhuset förvandlats till karantän för coronavirusdrabbade.

– Iran har inte resurser att ta hand om de sjuka, säger Mojtaba Ghotibi.

– Vi får höra vittnesmål hur människor faller sjuka ihop på gatorna och ingen vågar ta hand om dem av rädsla att själva bli smittade.

Den iranska regimen har alltså medgivit drygt 2 300 smittade och 77 döda, men såväl ­inhemska som internationella medier menar att siffrorna ­måste vara avsevärt högre.

Utbrottet inleddes i den heliga staden Qom vid månadsskiftet januari och februari. Qom blev dock inte föremål för några karantänåtgärder och fortfarande besöks staden av tiotusentals religiösa shiamuslimer. Många har lagt upp videos på nätet som visar hur pilgrimer slickar på de guldplätterade fönstren som omger den heliga graven i Qom i hopp om att den helga platsen ska bota infektioner.

Att situationen är allvarligare än vad myndigheterna uppger förklarar också att 20 parlamentsledamöter, en under­minister för kvinnoangelägenheter och vice hälsoministern testat positivt för coronaviruset.

Tusentals strandsatta svenskar

För två veckor sedan stoppades alla flygningar mellan Iran och Kina, men iranska tidningar har avslöjats att ett 50-tal flygningar ändå genomförts av det statliga flygbolaget Iran Air. Passagerare var regeringstjänstemän och affärsmän som upprätthöll affärerna med Kina.

”Omöjligt att lita på regeringen”

Samtidigt är upp mot 3 000 svenskiranier strandsatta i Iran sedan flygningarna mellan ­landet och Sverige ställts in. De har små möjligheter att ta sig hem till Sverige och ingen vet om några av dem är smittade.

I huvudstaden Teheran påverkas precis allt av coronasituationen. Människor undviker kollektivtrafiken, medan alla som kan arbetar hemifrån. ­Skolor har stängt.

– Jag har ingen aning om vad som är sant eller inte, säger Artin, en ung student som nu mest försöker få dagarna att gå.

– Men jag har släktingar som jobbar i vården. De berättar att det är väldigt allvarligt. Dels omfattningen, dels att man på grund av sanktionerna inte kan ge rätt vård till den här typen av patienter. Det finns mycket oro. Jag skulle inte säga att jag har panik, men det är inte långt ifrån, speciellt eftersom det är omöjligt att lita på vad regeringen berättar. Är det 100 döda eller 1 000 eller 10 000?

Corona i Iran

Det första fallet ­konstaterades i Qom den 19 ­februari.

En iransk affärsman tros att ha haft corona­viruset med sig från Kina.

Nu i måndags hävdade Irans regim att 66 personer dött och att 1 501 testats positivt (50 procent ökning på bara ett dygn) medan 291 hade tillfrisknat. På tisdagen räknades antalet sjukdomsfall upp med ytterligare 835 och antalet dödsfall med 11.

Andra källor, ej bekräftade menar att det snarare handlar om 600–2 000 döda.