Mötet.

2019-02-08 14:14
”Det finns ett värde i att kunna ta till sig politiska resonemang utan att förhålla sig till vem personen som skrivit är. Och jag har noll intresse av att bli någon kändis”, säger Lotta Lindqvist alias Ensam mamma röker.  Bild: Karin Annebäck
”Det finns ett värde i att kunna ta till sig politiska resonemang utan att förhålla sig till vem personen som skrivit är. Och jag har noll intresse av att bli någon kändis”, säger Lotta Lindqvist alias Ensam mamma röker.
Puffetikett
Dagens ETC

”Ensam mamma röker” är ny ETC-krönikör

Hon kallar sig en helt vanlig förortsmorsa. För många är hon mer känd för sina orädda och råa texter om feminism och politik. Nu träder hon fram ur sitt alias. Lotta Lindqvist, som gjort sig känd i feministkretsar genom bloggen ”Ensam mamma röker” är vårens nya krönikör.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Prostitution och kvinnomisshandel, strejkrätt och klassamhälle. Alltid rakt på, utan att för den sakens skull förenkla. Ofta med inslag av humor. Ensam mamma röker är frispråkig, vill skriva så att folk förstår, utan att censurera sig själv. Och de hon skriver för, ”folket”, verkar gilla det. Hennes läsare är många och engagerade – i kommentarsfälten både på bloggen och hennes Facebooksida leder inläggen ofta till diskussioner och lika ofta till hurrarop och påhejande. Kanske blir det annorlunda nu, när Ensam mamma röker kliver ur sin anonymitet och blir Lotta Lindqvist. Hon har länge vårdat sin anonymitet på bloggen ömt, och inte velat offra den för tillfälliga skrivuppdrag.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Jag har som anonym kunnat vara radikal och frispråkig och har pratat ett språk som alla fattar, utan att behöva bry mig om ifall en arbetsgivare googlar mitt namn och får upp att jag står på den radikala vänsterkanten, säger hon.

Hon nämner fler skäl till att vara anonym. Som att texten hamnar i fokus, istället för personen. Lotta Lindqvist är trött på det – att det många gånger blir en debatt om vad olika personer tycker, istället för om själva sakfrågan.

– Det finns ett värde i att kunna ta till sig politiska resonemang utan att förhålla sig till vem personen som skrivit är. Och jag har noll intresse av att bli någon kändis. Ärligt är det här svinnojjigt. Jag är en vanlig förortsmorsa och vill fortsätta vara det.

Lika frispråkig

Men trots allt, slopad anonymitet ger henne möjlighet att skriva för en bredare grupp.

– Politisk förändring sker på gatan, i fackföreningar och i vanliga människors organisering, men ändå, om jag kan få medieutrymme för att sätta grejer som jag tycker är viktiga på dagordningen, och få en chans att prata på sätt som folk förstår, så är det stort, säger hon.

Så kommer hon censurera sig nu? Vara mindre frispråkig? Nej, det går inte menar hon.

– Jag bara kör, annars blir det inte bra. Det klart att jag precis som alla andra kan vara nervös över hur något ska tas emot, men samtidigt vill jag verkligen inte att vi ska vara så ängsliga. Man måste våga tycka saker. Visar det sig att du har fel får du väl ändra dig. För att få en politisk utveckling måste vi kunna käfta med varandra.

Vem är Ensam mamma röker, mer än en vanlig förortsmorsa?

– Jag är aktivist, jag har varit aktiv politiskt i hela mitt liv egentligen, jobbat i kvinnorörelsen, i asylrörelsen och i vänstern. Och så gillar jag att skriva, det har jag också alltid gjort. Och att debattera. Jag har dålig impulskontroll. Det är nog både min bästa och sämsta egenskap.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har haft en massa klassiska kvinno­kneg, jobbat på Konsum, jobbat på boende, serverat. Men jag har också haft tur och fått vara anställd i kvinnojours­rörelsen. Det har varit ett sätt att försöka vara aktiv och samtidigt koka makaroner och tvätta strumpor.

För den som läser din blogg är det uppenbart att du är insatt i politik och till exempel den feministiska debatten. Hur började ditt engagemang?

– Jag vet faktiskt inte. Det har alltid varit så. Nu när jag är ensamstående mamma och behöver vara hemma mycket måste jag göra något med tiden. Jag skulle gärna lägga den på praktisk politik, men det funkar inte riktigt. Så jag läser väldigt mycket. Jag brukar ha en avhandling liggande på toan, helt onormalt egentligen.

Ensam mamma röker, varför det namnet?

– En snubbe kallade mig det en gång på en fest. Jag stod och rökte när han kom, ”Tja Lotta! Ensam mamma röker!”. Sen hängde det kvar. Det är ju roligt.

Lotta Lindqvist

Bor: Hisingen, Göteborg.

Ålder: 30.

Familj: En son.

Gör: Skriver, bland annat på sin blogg Ensam mamma röker. För tillfället arbetslös, går en kurs och satsar på att starta personalkooperativ med jourkvinnor från olika delar av rörelsen.

Tidigare: Har bland annat jobbat på kvinnojour, i mat-affär, som servitör och inom vården

Aktuell: Ny krönikör i Dagens ETC – med start på måndag.