Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Energidryck ­farlig trend bland unga

Att få i sig måttliga mängder koffein, motsvarande en kopp kaffe om dagen, är inte skadligt. Det är överkonsumtionen som kan ge obehagliga effekter som hjärtklappning, oro, yrsel och diarré.
Att få i sig måttliga mängder koffein, motsvarande en kopp kaffe om dagen, är inte skadligt. Det är överkonsumtionen som kan ge obehagliga effekter som hjärtklappning, oro, yrsel och diarré. Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

ETC Örebro.

Konsumtionen av energidryck är ett växande problem bland ungdomar i Örebro. Eftersom butikernas åldersgräns inte är lagstadgad, kan Miljökontoret inte kontrollera att den följs. ”Jag har haft elever som fått hjärtklappning, darrningar och svimningskänsla”, säger Anne-Katarina Zetterberg Lagré, skolsköterska i Örebro.

Försäljningen av energidrycker har ökat kraftigt de senaste tio åren. 2016 såldes 48 miljoner liter energidryck i Sverige, jämfört med 7,6 miljoner år 2006. Vad är det som har skapat sådan hajp kring energidrycker? Erika Danckwardt-Lillström, kommunikatör på branschorganisationen Sveriges Bryggerier, ser en tydlig koppling till olika, parallellt pågående livsstilar i samhället.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00