Analys / Kerstin Eldh.

2019-02-09 15:59
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

En alternativ maktstruktur byggs i tysthet – med Thatchers arv

De nya privatiserade arbetsförmedlingarnas kvalitet ska garanteras av certifiering. Men certifiering – ett arv från Margaret Thatcher – är inte någon garanti för kvalitet.

Certifiering ska enligt punkt 18 i januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L säkerställa kvaliteten hos de nya privatiserade arbetsförmedlingarna som komma skall. En vanlig typ av certifiering sker via så kallade ISO-standarder, som har en lång historia när det gäller tekniska produkter. En snabb expansion av ISO-certifiering på icke-tekniska områden skedde efter att Thatcher 1987 lanserat British Standard BS 5750 och fick den att accepteras som ISO 9000. Ur den utvecklades en standard för ledningssystem, ISO 9001. Den beskriver hur en organisation ska skapa administrativa rutiner och processer för det dagliga arbetet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Det var ett led i Thatchers nedmontering av den demokrati och offentliga administration som hon avskydde. Hon utvidgade rollen för kvasiautonoma organisationer, som engelsmännen kallar quangos. De utgör en ny typ av byråkrati som inte är ansvariga inför någon demokratiskt vald församling.

Den svenska standardiseringsorganisationens VD, Thomas Idermark som har en bakgrund som managementkonsult säger: ”Allt tyder på att standarder inom olika områden kommer att få en allt större betydelse både nationellt, internationellt och inom nya framväxande områden som till exempel välfärdssektorn”.

I en intervju på standardiseringsorganisationens hemsida framhåller han, att ” även i politiskt styrda organisationer kan standarder göra stor skillnad. Ofta är det en effektiv metod för att förändra och förbättra en verksamhet.”    

I Sverige finns nu mängder med verksamheter inom kommuner och landsting som är ISO-certifierade, till och med kommundelar har certifierats, som Kolsva i Köpings kommun. Till skillnad från lagar och statliga myndigheters förordningar är standarder en kommersiell verksamhet. För att kontrollera att standarder följs finns så kallade certifieringsorganisationer som certifierar. De som blir certifierade betalar. Det är en kostsam process både i tid och i pengar. Samtidigt som den svenska regeringen i maj 2016 utsåg Tillitsdelegationen som skulle stärka demokratin i den offentliga sektorn, gav den 3 miljoner kronor i bidrag till organisationen som arbetar fram så kallade ISO-standarder. Shekarabi, som tillsatte Tillitsdelegationen, har uttalat sig positivt om ISO-standarder. ”Alternativet är lagreglering, det är en annan väg”, sa han.

På det sättet håller en alternativ maktstruktur, som inte styrs av demokratiskt beslutade lagar, på att växa fram, utan att någon större diskussion förs om konsekvenserna för demokratin. Postdemokrati kallar den engelske sociologen Colin Crouch det tillstånd där de formellt demokratiska institutionerna finns kvar, samtidigt som de töms på innehåll och makten flyttar. Andra forskare kallar detta hybridstyre.  När det gäller kvalitetskrav för ISO-standarder har kommersiella aktörer stort inflytande. Det finns ”stora möjligheter för branschen själv att leda kvalitetsfrågorna genom fler konkreta handlingar”, skriver Swedish standard institute. I den kommitté som har tagit fram en standard för svensk ”kvalitetssäkring” av HVB-hem (Hem för Vård och Boende för barn och ungdomar) satt bland annat ökända företag som Attendo, Nytida Vardaga (som tidigare hette Carema) och flera andra aktiebolag. Som gisslan fanns också SSR, fackförening för socialarbetare, och Arbetsmiljöverket.

Hur lite certifiering betyder för kvalitet visar ett annat ökänt företag som likt Carema bytt namn efter skandaler. Det norska bemanningsföretaget Orange Hälsa bytte, efter att flera landsting sagt upp kontakten, namn till Continuum och har fått nya avtal med svenska vårdgivare. Orange Hälsa avslöjades med att ha sagt till sina anställda att hemlighålla anställningskontrakten. Företaget hade inte försäkringar; det hade betalat mycket låg lön och hade vid upprepade tillfällen brutit mot arbetsmiljölagen, till exempel överträtt bestämmelser om arbets- och vilotid. På företagets hemsida stod att ”Orange är ISO-certifierat enligt: ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 och OHSAS 18001:2007”.  Med det nya namnet Continuum är alla spår efter det gamla namnet borta från hemsidan där det står: ”Alla våra rutiner och processer är certifierade enligt ISO 9001:2015, vilket är grunden för vår leveranssäkerhet och kvalitet.”  

Och landstinget i Västernorrland som kritiserade Orange Hälsa hårt rekryterar åter sjuksköterskor via företaget.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från nyhetsmagasinet ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 63 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom nyhetsmagasinet ETC till din mejl varje fredag. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Certifiering

Swedish standard institute, SIS, är en organisation som samordnar standardisering i Sverige. SIS har drygt 1 300 företag, myndigheter och organisationer som medlemmar. SIS säljer ­certifiering till företag och organisationer.

2018 beviljades SIS, tre miljoner kronor av regeringen för att utveckla standarder för LSS-verksamhet och HVB-hem.

Majoriteten av deltagarna i utvecklingen av certifiering av HVB-hem var företag.