Inrikes.

2019-02-18 11:20
I juli i år avbröt Elin Ersson utvisningen av en man i 50-årsåldern till Afghanistan genom att hindra ett flygplan från att lyfta. Hon åtalas nu för brott mot luftfartslagen.  Bild: Caroline Lundgren
I juli i år avbröt Elin Ersson utvisningen av en man i 50-årsåldern till Afghanistan genom att hindra ett flygplan från att lyfta. Hon åtalas nu för brott mot luftfartslagen. 
Puffetikett
Dagens ETC

Elin Ersson stoppade utvisning – döms till böter

Studenten och aktivisten Elin Ersson, som i somras försökte stoppa en utvisning till Afghanistan genom en civil olydnadsaktion, döms nu till dagsböter för brott mot luftfartslagen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var i juli som 22-åriga Elin Ersson ställde sig upp och vägrade sätta sig ned på sin plats på ett plan som skulle lyfta från Landvetter i Göteborg. Anledningen? Hon ville hindra en utvisning av en pojke till Afghanistan, rapporterar flera tidningar.

I det 14 minuter långa klippet som Elin Ersson själv sände på sin Facebooksida konfronteras hon av flygpersonal och medpassagerare och avvisas till slut av planet.
– Det känns bra att veta att jag gjort något bra, sade Elin Ersson i en intervju med ETC Göteborg en vecka efter händelsen.

Hon har erkänt gärningen men anser inte själv att hon brutit mot lagen. I stället har hon hävdat att hon agerat för en människa i nöd.
– De som flyr hit gör det av en anledning och genom att skicka tillbaka dem hjälper man indirekt till med att döda människor. Därför valde jag att försöka stoppa utvisningen, säger hon i samma intervju. 

Åklagaren yrkade på 14 dagars fängelse för brott mot luftfartslagen. Elin Erssons advokat Tomas Fridh hävdade å sin sida att lagen inte är tillämplig i detta fall, eftersom planet stod på marken och uppmaningarna hon fick om att lämna planet inte kom från befälhavaren.

Rätten godtog inte Elin Erssons argument om att det gällde en nödsituation i den form som lagen avser. I stället gick den åklagaren till mötes och dömer Elin Ersson för brott mot luftfartslagen, men inte till fängelse, utan till dagsböter på totalt 3 000 kronor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8