Inrikes.

2019-08-30 15:27
Barnen i bild har inget med innehållet i artikeln att göra. Bild: Henrik Montgomery/TT
Barnen i bild har inget med innehållet i artikeln att göra.
Puffetikett
Dagens ETC

Elever riskeras kastas ut när grundskola elitsatsar

Skapaskolan i Huddinge ska införa antagningsprov för elever från årskurs fyra, där krav på godkänt i bild eller sång krävs för att få fortsätta på skolan. Nu öppnar utbildningsministern för att se över regelverket. 

– Om reglerna leder till att skolor kan slänga ut barn kommer jag inte vara rädd för att se över dem, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till Dagens ETC. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Grundskolan Skapaskolan i Huddinge kommun kommer nästa läsår att införa ett antagningsprov i ämnena bild och sång, där det krävs att få godkänt för att få fortsätta gå på skolan.

Beskedet gick ut i ett brev från skolledningen till alla föräldrar till eleverna på skolan i förra veckan.

Skolan ska förändra sin inriktning och sätta fokus på digitalt skapande, där man inför två nya utbildningar, en i musik och musikproduktion, samt en i bild- och filmproduktion. Utbildningen ska gälla för alla klasser i årskurs 4-9. 

Kritiken omfattande

För att bli antagen till de nya utbildningarna måste alla elever göra ett antagningsprov. 

”Skapaskolan kommer att behöva göra ett färdighetsprov som grund för antagning”, skriver Christer Holger, grundare och verksamhetschef, på Skapaskolans hemsida.

Kritiken mot urvalsprocessen har varit omfattande. Minst sex föräldrar har anmält skolan till Skolinspektionen, enligt Huddinge Direkt som var först att uppmärksamma nyheten. En av föräldrarna är Adriana Delgado som har en son i årskurs 3. 

– Vi känner oss lurade, säger hon till Huddinge Direkt. 

– Det känns som att de bara vill ha elitelever som kan spela instrument och har föräldrar med de förutsättningarna. 

Linnea Lindquist är rektor på Hammarkullsskolan i Göteborg och en av initiativtagarna till det landsomfattande Skolledarupproret. Hon är mycket kritisk till Skapaskolans antagningsprov. 

– Det problematiska är att skolan ändrar spelregler för de elever som redan går på skolan. De började på skolan utan att någon information gavs om att detta skulle ske, och nu riskerar eleverna att bli av med sin skolplacering, säger hon till Dagens ETC. 

”Förstår oron”

Skapaskolan betonar att de ska erbjuda de befintliga eleverna hjälp för att kunna förbereda sig inför antagningsprovet. 

– Vi förstår att det uppstår oro i samband med det här och vi ger stöd till alla elever för att de ska få största möjliga chans att fortsätta på våra nya utbildningar, säger verksamhetschefen Christer Holger till Ekot. 

Linnea Lindquist tror att syftet är ett annat. 

– Jag tror, och hoppas att jag har fel i detta, att detta är ett sätt att sortera elever. De högpresterande får gå kvar, och de som inte klarar färdighetsprovet blir tvungna att sluta på skolan. 

Utbildningsminister Anna Ekström (S) kan inte uttala sig om det aktuella ärendet utan hänvisar till Skolinspektionen. 

– Jag kommer att följa vad de kommer fram till, säger Ekström i ett mejl till Dagens ETC. 

Generellt öppnar ministern för möjligheten att se över regelverket. 

– Min utgångspunkt är att om reglerna leder till att skolor kan slänga ut barn, så kommer jag inte vara rädd för att se över dem. Jag vill att reglerna i svensk skola ska vara sådana att elever inte ska behöva vara rädda för att kastas ut, säger utbildningsminister Anna Ekström till Dagens ETC.

Strukturellt problem

Linnea Lindquist anser att problemet inte handlar om Skapaskolan utan är på strukturell nivå.

– Problemet är att vi har ett system där det är tillåtet att byta inriktning på en skola och kasta ut elever som redan går på skolan. Detta drabbar befintliga elever och det är djupt oetiskt att göra så. Att vi har gjort skolan i Sverige till en marknad är ett av våra största problem att lösa, efter nedskärningarna i skolan, säger hon. 

För att en skola ska få använda färdighetsprov från årskurs 4 krävs det ett beslut från Skolinspektionen. De ska nu för första gången pröva hur skollagen ska tolkas i frågan och komma med ett vägledande beslut inom kort, uppger Ekot. 

Fotnot: Dagens ETC har sökt Skapaskolans ledning.

Fakta

Enligt skollagens huvudregel får skolor inte använda tester och prov som villkor för antagning eller grund för utval till en skolenhet. 
Men det finns undantag, från årskurs 7, där färdighetsprov kan få användas vid utbildning som kräver att eleverna har särskilda färdigheter i ämnena bild, idrott och hälsa, musik eller slöjd. 

Vid särskilda skäl kan färdighetsprov få användas från årskurs 4, men då krävs ett beslut från Skolinspektionen.