Inrikes.

2020-02-17 12:40
Bild: Martina Holmberg/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Efter Skurups slöjförbud – fler elever bär slöja

Skurup är den första svenska kommunen att införa slöjförbud i skolan – det har hittills lett till att fler flickor bär slöja än tidigare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Enligt förslaget från Sverigedemokraterna som antags i Skurup i december, med stöd av moderaterna och det lokala Skurupspartiet ska det inte vara tillåtet att bära "huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal”. I praktiken har beslutet inte genomförts än, efter som det ska ingå i en integrationsplan, som ännu inte är klar.

Mattias Liedholm är rektor på Skurup kommuns största skola, Prästamosseskolan. Han säger till TT att beslutet berörde cirka fem elever, fram tills nyligen.

– Nu är de tjugo. 400 procents ökning av flickor med slöja – det är resultatet. Jag tolkar det som att man är stolt över sig själv och sin kultur. Att man bestämmer över sig själv och sin kropp, säger Liedholm.

– Jag har ingen synpunkt på det.

Strider mot lagar

En fråga som väckts är om ett slöjförbud är tillåtet. Skolverket har gjort bedömningen att förbudet strider mot religions- och yttrandefriheten, som regleras i Europakonventionen och regeringsformen. Dessutom bryter den mot diskrimineringslagstiftningen.

Men fler kommuner diskuterar frågan. Nyhetsbyrån TT har skickat ut en enkät till landets kommuner om slöjförbud i skolor. Av den framgår det att 23 kommuner väckt motioner om förbud sedan valet 2018. Hittills har sex kommuner avgjort frågan och av dem har fem sagt nej, men i Skurup har förslaget gått igenom.

17 kommuner har inte avgjort frågan ännu.

Fakta

I december röstade Skurups kommunfullmäktige beslut om slöjförbud för både personal och elever i för- och grundskolor efter Sverigedemokraternas förslag.

Beslutet har väckt starka reaktioner och protester och dessutom fått motsatt effekt.