Inrikes.

2020-04-07 09:20
Claes Keisu, pressansvarig på SL. Bild: Anna Molander / Henrik Montgomery/TT
Claes Keisu, pressansvarig på SL.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter kritiken – SL ändrar sig om biljettkontrollerna

SL har kritiserats för att de fortsätter kontrollera sina resenärer i Stockholms kollektivtrafik, även i rusningstid. Men nu tänker man om.

– Biljettkontrollanterna får ett lite förändrat uppdrag, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I förra veckan kom Folkhälsomyndigheten med nya direktiv för att begränsa antalet resenärer i kollektivtrafiken. Bland annat så uppmanades trafikoperatörer att införa begränsningar kring hur många passagerare som kan släppas ombord. Detta efter att flera fall av svår trängsel rapporterats om, särskilt på vissa busslinjer i Stockholms kollektivtrafik.

SL, som ansvarar för kollektivtrafiken i Stockholmsområdet, svarade med att uppmana sina resenärer att stanna hemma. I den annonskampanj som rullas ut på stationer runt om i huvudstaden är budskapet tydligt:

”Välkommen ombord – du som har en viktig samhällsfunktion. Vi ber alla er andra att inte resa med oss just nu”, står det i annonsen.

Några planer på att lätta på biljettkontrollerna fanns däremot inte.

”Vi tar liksom på allt”

SL har fått kritik för att de fortsätter med biljettkontroller, inte minst för att det innebär arbetsmiljöproblem för kontrollanterna, som numera dessutom har brist på tillgång till handtvätt och toaletter efter att MTR stängt ner sina lokaler.

”Speciellt nu känns det avgörande att vi kan gå och tvätta händerna. Vi tar liksom på allt i kollektivtrafiken, det går inte att undvika”, berättade skyddsombudet Ivana Evertsson i en intervju med Dagens ETC.

Även SEKO, fackförbundet som organiserar biljettkontrollanterna, har uttryckt oro över att deras medlemmar förväntas arbeta i rusningstid.

Förändring på gång

Det här kommer dock att ändras inom kort, enligt uppgifter till Dagens ETC. Biljettkontrollerna kommer visserligen finnas kvar men i mindre utsträckning och aldrig under rusningstrafik.

– Vi har fått besked idag och att SL tänkt om rörande biljettkontrollerna. Vi har tryckt på från vårt håll om att minska risken för biljettkontrollerna och fått gehör för det, säger Carolin Evander, ombudsman för spårtrafik för Seko Stockholm.

SL kan bekräfta att kontrollanterna framöver kommer få ett ”förändrat uppdrag”.

– Vi har kommit överens med ISS om att förändra arbetssituationen efter den rådande situationen. Biljettkontrollerna kommer fortsätta men inte där det är mycket folk, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Men senare under onsdagen gick trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) ut med att biljettkontrollerna helt kommer att stoppas.

– Biljettkontrollanter kommer få ny uppdrag i kollektivtrafiken och istället hjälpa resenärerna i trafiken, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och högst ansvarig politiker för SL, till SVT.