Inrikes.

2020-06-03 11:34
Bild: Mikael Fritzon/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Efter coronavåren – sjuksköterskor säger upp sig

Hårt arbete utan återhämtning i sikte och med otillräckliga löner gör att sjuksköterskor runt om i landet nu säger upp sig, rapporterar Sveriges Radio.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I region Västernorrland får all sjukvårdspersonal som arbetar med coronapatienter löner upp till 25 000 kronor per vecka i sommar, rapporterar Aftonbladet.

Men i resten av landet är förutsättningarna för sjukvårdspersonalen sämre. Nu larmar facket om att sjuksköterskor i Jönköping, Värmland, Uppsala och Umeå säger upp sig efter att ha överarbetat under flera månader på grund av coronapandemin – utan rimlig löneökning för mödan.

– Man har gett jättemycket i tre månader. Man har jobbat under förutsättningar som man aldrig innan någonsin hade kunnat tänka sig. När man är hemma så sover man mest och vilar, har inte tid för familj och återhämtning, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet till Sveriges radio.

Anledningarna till uppsägningarna handlar delvis om att personalen inte känner sig tillräckligt värdesatta och att besked om sommarsemestrar har dröjt.

– Jag tycker att arbetsgivarna har hanterat semestrar alldeles för sent och med en bild av att man inte behöver ge någon ersättning för den här semestern, säger Sineva Ribeiro till SR.

Fackförbundet Kommunal har däremot inte hört om uppsägningar i samma utsträckning som Vårdförbundet rapporterar om, rapporterar Sveriges radio.