Tre frågor.

2020-09-04 12:15
Klimatstafetten har engagerat över 25 personer som cyklat, sprungit och gått över landet. Bild: Privat
Klimatstafetten har engagerat över 25 personer som cyklat, sprungit och gått över landet.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter 55 mil lång klimataktion – i dag är brevet till ministern framme

Tre frågor till Sara Carlberg från Nätverket Stoppa Preem­raff  som idag överlämnar ett brev till miljöminister Isabella Lövin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Stafetten inleddes i Lysekil för en vecka sedan och brevet har färdats över landet med hjälp av cyklister och löpare. Hur har det fungerat?

– Vi är så rörda och glada över dessa aktivister och deras engagemang. Många har varit glada över uppdraget. Det har varit över 25 personer som ­antingen har cyklat, sprungit eller gått och bytt av varandra. Under klimatstafetten har det även varit många nyfikna som har hejat på längs vägen. Den här frågan är viktig, det är därför den engagerar så mycket.

Varför gör ni det här?

– Vi vill poängtera det fossilfria i det och visa att det finns olika sätt att göra aktivism. Vi vill att regeringen personligen ska ta emot det här brevet, där regeringen uppmanas att säga nej till utbyggnaden, för då känner vi att vi har en större chans att nå fram.

Varför är frågan om Preem­raff avgörande för er?

– Om de skulle fortsätta att få bygga ut skulle det innebära enorma katastrofer. Vi måste ställa om till ett hållbart samhälle nu och det måste avvecklas.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Nätverket

Stoppa Preemraff arbetar med att stoppa Preems utbyggnad av sitt raffinaderi i Lysekil genom påverkansarbete. Nätverket utgör ett paraply för många av Sveriges klimat- och miljöorganisationer så som Greenpeace, Jordens vänner, Extinction Rebellion och Fältbiologerna.