Mötet.

2019-08-12 12:30
  • Dona Hariri. Bild: Press
    Dona Hariri.
  • Bild: Norstedts
Puffetikett
Dagens ETC

Dona Hariri: ”Utsatta människor har dålig koll på sina rättigheter”

När juristen och människorättsaktivisten Dona Hariri var 12 år köpte hon sin första lagbok. Nu har hon skrivit boken om juridik som hon själv velat ha. 

”Alla har rätt att kunna sina rättigheter. Det handlar om demokrati”, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Femtonde augusti släpps juristen Dona Hariris bok ”Fatta lagen” som är tänkt som en juridisk vägledare genom livet.

– Boken är för alla, men kanske särskilt för unga. Jag har skrivit den utifrån mitt tolvåriga jag, då jag själv började fundera mycket över mänskliga rättigheter och orättvisor. Lagen är viktig för oss alla, inte bara när det blir kris. Den sätter upp ramarna för vad vi får och inte får göra. Att känna till var gränserna går handlar om demokrati och jag ser boken som mitt nästa steg i att tillgängliggöra juridiken, säger Dona Hariri.

Drömmen är att boken ska bli vägbanande för juridik som obligatoriskt skolämne i grundskolan och det finns både en lärarhandledning för hur den kan användas i undervisningen och ett paket där Dona kommer och föreläser.

– Jag vill lyfta juristen som samhällsaktör och juridiken som demokratiskt verktyg. Jag märker att man får bättre självkänsla när man kan sina rättigheter och skyldigheter, säger Dona Hariri.

Folkbildare

Att ha kunskap om juridik är en klassfråga, vilket är förödande eftersom den berör oss alla, mena hon. Folkbildare har Dona varit länge. Redan när hon började sitt första jobb på advokatbyrå startade hon gratis juridisk rådgivning i Husby bibliotek. För att balansera moralen och det dåliga samvetet, som hon säger.

– Jag ville bli jurist för att ge juridiken till dem som behövde den mest, de som föll bort och var utanför, så jag klarade inte av att sitta på en byrå där de aldrig skulle ha råd med mig. Jag ringde till biblioteket och frågade om jag fick komma dit och ge gratis rådgivning en kväll i veckan. Det gör jag fortfarande varannan vecka.

Engagemang för flyktingar

Hösten 2015 när flyktingströmmen nådde Sverige, startade Dona Jurister på Stockholms central för att bemanna centralen med juridisk rådgivning. Hon har även hållit i MR-dagarna, om mänskliga rättigheter, de två senaste åren.

– Den tillfälliga utlänningslagen som vi nu har förlängt innehåller en rad inhumana begränsningar, som att huvudregeln är tillfälligt istället för permanent uppehållstillstånd, säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Engagemanget och klassperspektivet kommer från den egna uppväxten i en förort till Jönköping dit familjen kom från Irak när Dona var tre år. Föräldrarna är båda ingenjörer, men har inte fått arbete inom sitt yrke här. Samtalen kring matbordet handlade mycket om politik och rättvisefrågor och familjen följde nyheterna noggrant.

– Mina föräldrar jobbar skift på fabrik och har gjort i hela min uppväxt. När jag i skolan sa att jag ska bli jurist var det en lärare som tyckte att jag inte skulle sikta för högt: ”Dina föräldrars jobb är också viktigt”, sa hon. Vuxna har den kraften att få en ungdom att flyga eller falla. Man är skör när man är ung och när man vågar visa sina drömmar är det viktigt hur de tas emot.

Drömmen om juristyrket

Föräldrarna har däremot alltid stöttat Donas ambition, fast med förbehållet att livet här i Sverige bara är tillfälligt och att familjen ska tillbaka till Irak.

– När Saddam Husseins regim föll 2003 hade mamma börjat packa när jag kom hem från skolan.

Motståndet eldade på Donas övertygelse att det var jurist hon skulle bli. Redan som tolv­åring hade hon skaffat sin första lagbok, inköpt för sju kronor i ett antikvariat.

– Det fascinerade mig att det fanns en bok där det stod vad man får och inte får göra. Men lagtexten var svår och dessutom gammal. När jag fick reda på att det finns en bok som heter arbetsmiljölagen bad jag pappa att ta hem den från jobbet. Den var lättare att läsa så då klickade det på riktigt.

Uppmanar till aktivism

Nu har hon skrivit den bok hon själv hade behövt som ung. I ”Fatta lagen” finns kapitel om såväl svartjobb som sexualbrott och civil olydnad.

– Jag utgår från mina egna erfarenheter och exemplifierar mycket för att folk ska förstå. Min erfarenhet är att utsatta människor har dålig koll på sina rättigheter. På mitt första sommarjobb som jordgubbsförsäljare fick jag till exempel hela tiden höra att jag skulle vara så tacksam att jag fick jobbet som så många ville ha. Jag jobbade mellan sju på morgonen och elva på kvällen utan pauser vid en väg långt ute på landet. Man fick inte sitta ner för då sålde man dåligt, så jag stod i stort sett hela dagen. Jag vill att folk ska veta att de inte bara har skyldigheter utan även rättigheter på jobbet. Att säga ifrån är inte att gnälla.

Dona Hariri uppmanar till aktivism genom ickevåld men vill också att aktivister ska veta vad de ger sig in på. I boken länkas till lagrum som behandlar ordningspersonals och polisens befogenheter.

– Lagen ger ramarna för vad vi får och inte får göra. Men vi kan också förändra lagen. Utan metoo hade vi inte fått samtyckeslagen. Sådant händer bara när vi höjer våra röster tillsammans.

Dona Hariri

Född: 1988.

Bor: Hägersten.

Yrke: Jurist, moderator, föreläsare.

Aktuell med: Boken ”Fatta lagen”, som släpps på Norstedts förlag 15 augusti.