Kurderna.

2015-08-05 14:00

Dilba står upp för kurderna

Den folkkära artisten Dilba Demirbag är född i Kurdistan och har alltid varit engagerad i frågan om förtrycket av kurderna. Till Dagens ETC säger hon att hon inte är särskilt förvånad över Turkiets attacker mot kurderna i norra Syrien.
– Erdogan har sagt att de inte ska bomba kurdiska fästen på den syriska sidan gränsen. Men det gör de. På så sätt understödjer de IS, säger Dilba Demirbag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Dilba Demirbag kom som fyraåring till Sverige från Kurdistan i östra Turkiet tillsammans med sin familj. I Sverige är hon mest känd som sångerskan och artisten Dilba, som slog igenom med låten ”I’m sorry” 1996. Men Dilba Demirbag säger att hon alltid har varit engagerad i kurdfrågan.

– Jag är ju ingen politiker, utan musiker. Jag kanske inte alltid har varit så kunnig, men har ett brinnande hjärta för kurd­erna. Ända sedan jag började synas i media, genom mitt artisteri, har jag velat bidra på något sätt. På nittiotalet gjorde jag det genom att ge kurderna ett ansikte, så att folk kunde ta till sig frågan, säger hon.

Det senaste året har hon haft svårt att sova om nätterna, till följd av oro över IS terror i de kurdiska delarna av Syrien och Irak.

– Jag är inte bara orolig för mina egna släktingar, utan för hela det rådande världsläget. Jag har en dotter, säger Dilba Demirbag.

Hon är inte förvånad över att Turkiet nu inlett bombningar mot kurdiska mål i Syrien, under president Erdogans förevändningar att bekämpa terrorn från IS och kurdiska PKK.

– Jag skulle vilja dra det ännu längre. Ledare från IS har uttalat sig och sagt att de inte blivit bombade av Turkiet. Turkiet vill enbart eliminera kurderna, säger Dilba Demirbag.

– Den främsta anledningen till bombningarna är att Erdogan inte vill se en kurdisk stat. De kurdiska styrkornas framgångar i striderna mot IS, i norra Syrien, oroar honom, säger Dilbas kusin Zelal Demirbag, som är engagerad i Kurdiska rådets ungdomsförbund och sitter med under samtalet.

Kritisk till terrorstämpling

Såväl Kurdiska rådet som Dilba Demirbag är kritiska till terrorstämplingen av PKK, som de menar är ett arbetarparti och en befrielsefront, vars militära gren PYD tillsammans med Syrienkurdiska YPG och YPJ är de som, understödda av USA, slagit tillbaka Islamiska statens framryckningar.

– Sverige har intagit en feg och passiv hållning i kurdfrågan. Det finns andra länder som våg­at ifrågasätta Turkiets agerande. YPJ har besökt parlamenten i Frankrike och Italien, där de tagits emot väldigt väl, säger Dilba Demirbag.

Turkiet har tveklöst fördel av att all rapportering om konflikten med kurderna går via Ankara, menar Dilba Demirbag.

– PKK får aldrig fram sin version av vad som händer. Fredsprocessen skulle förenklas oerhört mycket om inte all information gick via Ankara, där den korrumperas. Man kan inte säga att 50 miljoner kurder är terrorister. Det är bara ignorant och obildat, säger hon och påpekar att PKK som nu anklagas för terrorhandlingar måste ha rätten att försvara sig mot Turkiets attacker.

– Erdogan har sagt att de inte ska bomba kurdiska fästen på den syriska sidan gränsen. Men det gör de. På så sätt understödjer de IS, säger Dilba Demirbag.

Turkiet stängde gränsövergången till Syrien redan under hösten 2013, såväl för kurdiska flyktingar från norra Syrien som för frivilliga som ville över gränsen för att strida mot IS.

– Sverige borde bojkotta all handel med Turkiet och påverka EU till att sätta större press på Erdogan. Men framförallt borde man ta bort PKK från terrorlistan, säger Dilba Demirbag.

Pratar om kurdfrågan på scen

Dilba gör inte längre lika många liveframträdanden som sångerska, som hon gjorde under slutet av nittiotalet, men senast den 23:e juli stod hon på Lisebergsscenen i Göteborg.

– Jag tror på det genuina uttrycket och att inte underskatta publiken, därför brukar jag tala om kurdfrågan under mina framträdanden. Det konstnärliga uttrycket ska helst avspegla nutiden och inte vara en flykt, säger hon.

 

PKK: Kurdiskt arbetarparti, som sedan 1984 fört gerillakrig mot den turkiska staten.

YPG: På engelska People’s Protection Units, är den väpnade grenen av det kurdiska partiet PYD som styr i de syriska delarna av Kurdistan.

YPJ: Den kvinnliga delen av de kurdiska väpnade styrkorna i Syrien.

PYD: Partiya Yekîtiya Demokrat, Kurdistans demokratiska unionsparti. Ett socialistiskt och kurdnationalistiskt parti som har nära förbindelser med PKK, Kurdistans arbetarparti.