Inrikes.

2017-04-08 13:55
 • Drottninggatan efter dådet. Bild: Fredrik Sandberg/TT
  Drottninggatan efter dådet.
 • Bild: Jörgen Lund
 • Bild: Jörgen Lund
 • Bild från platsen. Andreas Schyman/TT
  Bild från platsen.

Detta har hänt: Dådet i Stockholm

Flera människor har dött och många har skadats i vad som verkar vara ett terrordåd i centrala Stockholm. Polisen har anhållit personer misstänkta för terroristbrott.


Sammanfattning (lördag 14.00)

 • En lastbil har kört på en stor mängd människor på Drottninggatan klockan 14.53 på fredagen
 • Fyra personer har avlidit, varav en på sjukhus. Tio personer vårdas på sjukhus för skador, enligt Stockholms läns landsting. Av dessa tio är fyra allvarligt skadade, och två intensivvårdas. Ett barn är lindrigt skadat
 • En man är anhållen, på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Den misstänkta mannen har tidigare förekommit i Säpos underrättelseflöde, är 39 år gammal och har ursprung i Uzbekistan, bekräftar polisen. Vidare säger polisen att misstankarna mot mannen stärks vartefter utredningen fortskrider
 • I flera medier har det förekommit uppgifter om en bomb i lastbilen. Rikspolischef Dan Eliasson säger att man hittat "en anordning i bilen som inte hör hemma där", och att man genomför en teknisk undersökning om vad det är
 • Kollektivtrafiken i Stockholm fungerar som vanligt, med undantag för entrén mot Sergels torg vid T-Centralen som är stängd
 • Polisen uppmamar allmänheten att "om möjligt undvika centrala Stockholm till följd av trafikstörningar, avspärrningar och att efterarbete från fredagens händelse pågår."
 • Enligt SJ är 13 tåg inställda under lördagen. "Förseningar och inställda tåg förekommer som en följd av fredagens attentat i centrala Stockholm. Platsbrist förekommer på många sträckor och en del tåg saknar helt eller delvis servering ombord", skriver SJ som hänvisar till Trafikinfo för mer information.

13.50 Under söndageftermiddagen har polisen hållit presskonferens. Där kunde de bekräfta ett flertal uppgifter, bland annat att av de som miste livet efter fredagens dåd var två svenska medborgare, en brittisk medborgare och en belgisk medborgare. Polisen kunde även bekräfta att 39-åringen som är anhållen för dådet tidigare har uttryckt sympatier för extrema organisationer, bland annat IS och att han var efterlyst som avviken efter att ha fått avslag på en asylansökan. I nuläget är "knappt fem" personer frihetsberövade i ärendet.


Lördag

16.37 Dagens ETC:s liveuppdatering tar nu en paus, men återupptas vid förändringar i läget.

14.03 Dagens ETC har tagit del av en framställan om förordnande av offentlig försvarare för mannen. Framställan har lämnats in till Stockholms tingsrätt.

Åklagaren har valt att sekretessbelägga bilagan med identitetsuppgifter på mannen, med hänvisning till förundersökningssekretess.

14.02 Presskonferensen avslutad.

13.57 Identiteten på offren från gårdagens attentat är inte fastställd, säger polisen.

13.52 Vice chefsåklagare Hans Ihrman, vid riksenheten för säkerhetsmål:

– Mitt fokus de närmsta dygnen är att genom utredning se om det går att ytterligare stärka misstankarna mot den anhållna mannen. Detta så att jag har ett fullgott underlag för en framtida häktningsframställan.

Man bekräftar också att den anhållna mannen är 39 år gammal och har sitt ursprung i Uzbekistan. Polisen vill dock inte kommentera hans tidigare historia eller eventuella kopplingar till terroristorganisationer.

13.43 Säpochefen Anders Thornberg om den misstänkta gärningsmannen:

– Han förekom inte i några pågående ärenden hos Säpo före gårdagen. Däremot har han förekommit tidigare i vårt underrättelseflöde. Det handlar om enstaka uppgifter som vi fått under förra året i form av en underrättelse. Säpo följde upp och arbetade med de uppgifterna, men de gick inte att belägga, säger han.

13.40 I flera medier har det framkommit uppgifter om att en bomb har hittats i lastbilen. Om detta säger Dan Eliasson följande:

– Vi har påträffat en anordning i bilen som inte hör hemma där. Om det är en bomb, eller någon slags av brandfarlig anordning, eller något annat vet vi inte än och det pågår en teknisk undersökning just nu. Vi kan inte gå in på vad det är för något, frågan analyseras. 

13.35 Dan Eliasson, rikspolischef, om den person som är anhållen:

– Utifrån polisiära utgångspunkter finns det ingenting som säger att vi har fel person. Tvärtom så stärks misstankarna varefter utredningen fortskrider.

Han säger också att man fortsätter att jobba brett, och inte kan utesluta fler inblandade.

– Vi jobbar också fortfarande på platsen för att säkra bevis och spår. Detta är ett omfattande utredningsarbete som kommer ta lång tid, säger Dan Eliasson.

13.30 Snart inleds polisens presskonferens. Artikeln uppdateras.

11.27 Stockholms läns landstings presstjänst uppger nu till Dagens ETC att tio personer våras på sjukhus för skador som uppstått i samband med dådet. Tidigare gjorde SLL gällande att nio personer vårdades.

Av de tio som vårdas är fyra allvarligt skadade. Två personer intenssivvårdas. Ett barn är lindrigt skadat.

11.15 Polisen kommer att hålla en presskonferens och informera om läget klockan 13.30. Dagens ETC kommer att uppdatera live i samband med presskonferensen.

11.00 "Polisen fortsätter arbetet med oförminskad kraft. Förundersökning pågår. Polisen uppmanar allmänheten att om möjligt undvika centrala Stockholm till följd av trafikstörningar, avspärrningar och att efterarbete från fredagens händelse pågår", skriver polisen på sin hemsida.

06.40 De senaste uppgifterna från Stockholms läns landsting gör gällande att, som tidigare meddelat, en person avlidit på sjukhus till följd av skador från dådet.

"Fortfarande vårdas 8 skadade vuxna och 1 barn på tre olika stockholmssjukhus. Personer som blivit vittnen till händelsen och chockats har också fått vård", skriver SLL på sin hemsida.

06.30 Under natten har en person anhållits på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord, uppger Åklagarmyndigheten:

"Personen anhölls cirka kl. 2 natten till lördag. Senast klockan 12 tisdag den 11 april ska åklagaren fatta beslut om personen ska begäras häktad eller inte. En begäran om offentlig försvarare kommer att lämnas in till jourdomare under lördagens förmiddag.

Personen greps under fredagkvällen. Någon ytterligare information kan för närvarande inte lämnas. Mer information lämnas när det är möjligt", skriver Åklagarmyndigheten på sin hemsida.


Fredag

23.50 Tunnelbanan har fått klartecken från polisen att starta igen. Polisen har också hävt stoppet i tågtrafiken till och från Stockholm.

– Nu vidtar ett gigantiskt arbete att få ihop tågtrafiken, säger Bengt Olsson på Trafikverkets pressjour till TT.

23.30 Mannen som är gripen är, uppger Aftonbladet, 39 år och inte svensk medborgare. Det ska inte vara klarlagt hur länge han uppehållit sig i landet. Han greps i Märsta, norr om Stockholm, efter att ha betett sig ”märkligt” i en butik. Han ska då ha sagt att han är skyldig till attentatet, enligt Aftonbladets källor. Han ska vid gripandet haft med sig en rånarluva och hans kläder bar spår av glassplitter. Transporten från centrala delarna av Stockholm ska ha skett med tåg. På sociala medier har visat uppskattning för Islamiska staten och terrorhandlingar.

21.45 Stefan Löfven håller presskonferens från Rosenbad. Han beskriver terrorismens målsättning att öka polarisering och slå split mellan människor. ”Sådana gärningar kommer aldrig att lyckas i Sverige. Våra fiender är de avskyvärda mördarna, inte varandra”, säger statsministern. Löfven framhåller hur många världsledare under dagen uttryckt sitt stöd och skickat sina kondoleanser.

21.15 Polisen håller presskonferens tillsammans med Säpo, med en uppdatering av läget. Man betonar att utredningen är att betrakta som en ”pågående händelse”. Det hela behandlas som ett terroristbrott. I ett nationellt perspektiv är fler poliser utkommenderade till platser där många människor rör sig. En person är gripen som är av särskilt intresse. Denna person stämmer överens med signalement på den man som tidigare eftersökts av polisen.

20.50 Polisen Stockholm meddelar att en person har gripits, ”som kan ha kopplingar" till det inträffade.

17.55 Presskonferensen avslutad.

17.53 Från presskonferensen:

– Det finns många skadade, vi kan inte bekräfta varken antalet skadade eller dödade, säger Dan Eliasson.

– Alla våra resurser har gått igång och vi är väl inövade. Senast i veckan har vi övat på ett liknande scenario. Från Säpos sida fokuserar vi på underättelsearbetet, vem eller vilka som kan ligga bakom detta, säger Säpochefen
Anders Thornberg.

– Det finns i nuläget inga gripna, säger Stockholmspolisen. 
De säger också att det inte skett några fler incidenter sedan händelsen på Drottninggatan.

17.52 Polisen går ut med bild på en person som man vill komma i kontakt med, i anslutning till händelsen:

Skärmdump från SVT.

17.46 Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm:

– Vi har fattat beslut om att betrakta detta som en nationell särskild händelse. Vi vet inte om det är enstataka händelse, eller om det kommer fler.

17.42 Rikspolischef Dan Eliasson vid presskonferensen:

– Jag uttrycker sorg, förtvivlan och deltagande med offren till det som har hänt. Detta är en svår stund för de anhöriga. Från svensk polis sida och Säpos sida så kommer vi att göra allt som står i vår makt för att se till att de som ligger bakom detta kommer fällas till ansvar.

– Vi har inte kontakt med den eller de som har kört bilen.

17.39 Nu inleds polisens presskonferens av rikspolischef Dan Eliasson.

17.15 Polisen hade satt tid för en presskonferens klockan 17.15, men den har nu blivit något försenad.

17.00 Dagens ETC:s reporter Jörgen Lund har talat med Stefan Hörberg, som blev vittne till händelsen inne i city:

– Jag var inne på en restaurang för att äta, och hörde skrik. Då gick jag ut och såg ett antal kroppar ligga på gatan, med folk runt om kring som försökte hjälpa dem. Jag vet inte hur många det var.

– Det känns fruktansvärt.

16.58 Ekot vid Sveriges Radio skriver, med hänvisning till TT, att polisen uppmanar människor att inte röra sig mot Gamla stan. Människor på Södermalm ska också hålla sig inomhus.

16.53 Flera medier har rapporterat om skottlossningar i olika delar av stan. Dessa uppgifter kunde ej bekräftas av polisen klockan 16.36.

Polisen uppger samtidigt också att ingen har gripits i ärendet än så länge.

16.49 Gahangir Sarvari, medarbetare på ETC, befann sig i närheten av korsningen mellan Drottninggatan och Kungsgatan när han plötsligt hörde skrik från gatan. När han vände sig om såg han folk i chock som stannat upp. 

– Jag tänkte att det skett en olycka och att jag kanske kunde hjälpa till. Men när jag kom närmare korsningen såg jag att låg någonting där mitt på gatan. Det var en ung kvinna, hon andades fortfarande men kroppen var i bitar. Det var chockartat att se, säger Gahangir Sarvari. 

Varken polis eller ambulans hade ännu hunnit komma till platsen.

– Jag blev förbannad på folk som stod och tog bilder. Det är det värsta man kan göra i den situationen, säger Gahangir Sarvari. 

Till höger om henne på Drottninggatan såg han ännu en person liggandes på gatan, fulltäckt av blod. Längre bort till vänster på Drottninggatan låg ytterligare en person. Han hörde någon skrika ”Lastbil!” och såg rök stiga mot himlen.

– Sen började folk springa från alla håll och det blev kaos på Kungsgatan och Sveavägen, som spärrades av och polisen började styra bort människor från platsen. Man funderar vad är det för värld vi lever i. Man känner sig maktlös och förbannad, säger Gahangir Sarvari.

16.37 Polis på plats vill inte svara på frågor, enligt Dagens ETC:s reporter Jörgen Lund.

16.32 All buss- och tunnelbanetrafik i Stockholm är inställd, enligt uppgifter från SL till Dagens Nyheter.

16.32 Polisen uppmanar människor att ta sig bort från centralstationen. Richard Lindberg som befinner sig på platsen säger att polisen upprepar följande meddela in megafon: ”Alla tåg och tunnelbanor är inställda. Stanna inte kvar! Det är inte säkert.”

16.29 Polisen har beordrat att Stockholms centralstation ska tömmas. Det bekräftar Jernhusens presstjänst till TT.

16.30 Moa Elf Karlen, vd för Leopard förlag, hade precis passerat Åhlens när hon fick syn på lastbilen:

– Jag tittade bort mot Tegnérlunden när jag såg den, den kom rakt emot mig i accelererande hastighet och jag uppfattade det som attden sicksackade över gatan. De som fick den i ryggen hade inte min maximala tur. Jag hann kasta mig in i en gränd. Två steg in i gränden brakade bilden förbi. Det slog gnistor om den.

– Jag är orolig för att betydligt fler än vad som hittills har rapporterats har skadats.

16.20 Vittnet Brandon Sekitto till Dagens ETC: En svartklädd man med båda händerna på ratten körde lastbilen i hög fart längs Drottninggatan. Han var beslutsam och körde rakt igenom en folksamling på 10-15 personer.

– Han tvekade inte en sekund, säger han.

Brandon Sekitto satt i bilen nära Åhlens när han hörde skrik och det plötsligt kom en lastbilen körandes på Drottninggatan. Han körde rakt igenom en folksamling vid ett övergångsställe.

– Det var minst 10-15 personer som blev överkörda. Flera av dem måste ha blivit allvarligt skadade, säger Brandon Sekitto.

Bakom ratten satt en svartklädd man med ”ljus hy” med båda händerna på ratten. Han tutade eller bromsade inte utan körde med hög hastighet på alla människor som stod i vägen och rakt in i Åhléns fasad där lastbilen fattade eld.

– Han tvekade inte en sekund utan visste exakt vad han gjorde, säger Brandon Sekitto.

16.14 Polisen uppmanar människor att stanna hemma och undvika city.

16.14 Antje Jackelén på Twitter: "Eftersom polisen avråder från att vistas i Stockholms innerstad är också Kungsholms kyrka öppen."

16.02 Enligt TT bekräftar polis på plats att tre personer är döda och åtta skadade.

15.59 Stefan Löfven har kommenterat det som inträffat i Stockholm: ”Sverige har blivit attackerat. Allt tyder på ett terrordåd.”

15.58 Sandra Japundzic Lindquist, 35, hade precis beställt en kaffe på Espresso House på Drottninggatan.

– Jag såg liksom ett moln av damm köra förbi, sen började folk skrika och springa. När jag tittade ut såg jag flera människor på marken, runt två, tre, precis utanför guldaffären på Drottningarna. Jag såg hur en av kropparna sveptes, jag tror det var en kvinna.

Människorna på kaféet flydde tillslut genom nödutgången.

– Jag är fortfarande i chock, det är så hemskt. Jag bafann mig på gatan bara någon minut tidigare.

15.45: Spendrups äger lastbilen som körde in i folkmassan.

– Bilen har blivit stulen i samband med en restaurangleverans. Föraren höll på att lasta av och då blev den stulen, säger kommunikationsdirektör Mårten Lyth till Aftonbladet.

15.40 Lena Rangström, 72 år, var vid Hötorget i samband med händelsen.

– Massor av människor kom springande. Det var fullständigt kaos. Folk sprang överallt, det var fruktasnvärt. Jag hörde att det låg människor nedmejade i korsningen Kungsgatan-Drottninggatan, säger hon till Dagens ETC:s reporter Jörgen Lund.

15.45 Säpo bekräftar att minst två personer har dött.

15.39 – Jag har sett människor fått hjärt och lung-räddning här utanför. Min kollega såg likdelar ligga på gatan. Nu har vi stängt in oss och vågar inte lämna byggnaden, säger vittnet Lina Lindh som arbetar distriktstandvården vid Drottninggatan till Dagens ETC.

Barn på förskolor i Gamla stan har stängts in.

15.30 Dagens ETC:s reporter Jörgen Lund är på plats inne i Stockholm. Drottninggatan är avspärrad vid bron efter riksdagshuset.

Ida Dahlgren, 23 år och lärarstudent från Lund, var på plats i närheten av Åhléns då lastbilen körde in i varuhuset.

– Jag vet inte var vi ska ta vägen. När jag var inne på Åhléns kände jag att det luktade bränt. Jag gick ner i tunnelbanan och mötes av en gigantisk folkmassa som kom springande, säger hon till Dagens ETC:s reporter.

14.55 Polisen har fått in samtal via SOS Alarm om att någon person i ett fordon har skadat folk på Drottninggatan i närheten av Klarabergsgatan. Lastbilen ska ha kört in i Åhléns varuhus.