Inrikes.

2019-05-03 08:50
  • Peter Lundgren. Bild: Europaparlamentet
    Peter Lundgren.
  • Kristina Winberg.  Bild: Europaparlamentet
    Kristina Winberg.
Puffetikett
Dagens ETC

”Det värsta som kan hända är att det står still”

Även om högerpopulister och högerextrema vinner mark i det stundande EU-valet kommer de inte att kunna bedriva en högerextrem politik.

Den bedömningen gör Susanna Kierkegaard, som bland annat har granskat SD-parlamentarikernas aktivitet sedan 2014.

Inför det stundande EU-valet har vårens opinionsmätningar visat på en tydlig trend. År 2019 kan bli ytterligare ett succéval för Sverigedemokraterna i EU. Även om den senaste opinionsundersökningen från Novus visar att stödet för partiet kan ha gått ner från 14,3 till 13,7 den senaste månaden, står SD på en stadig plats som Sveriges andra största parti inför EU-valet. Det är också en ökning med närmare fyra procentenheter sedan valet 2014, då partiet för första gången kom in i EU med två mandat.

Röstat nej till satsningar

Frilansskribenten Susanna Kirkegaard har varit politisk sakkunnig för Socialdemokraterna i Europaparlamentet och har nyligen släppt rapporten ”När de tror att ingen ser” för tankesmedjan Arena idé och Skiftet. I sin rapport hon har granskat hur de två EU-parlamentarikerna Kristina Winberg och Peter Lundgren har röstat, uttalat sig och svängt fram och tillbaka i politiska beslut under den gångna mandatperioden.

Ett generellt mönster är att SD i princip har röstat mot alla förslag som handlar om att lägga pengar – oavsett vad det handlar om. Det gäller även satsningar som skulle behövas för att uppfylla deras egna vallöften. De har röstat nej till att hjälpa flyktingar på plats, de har röstat nej till att dela på flyktingansvaret, nej till i princip alla klimatsatsningar på EU-nivå och de flesta arbetsmarknadssatningar.

– Listan är lång, säger Susanna Kierkegaard och poängterar att SD framför allt har röstat med sin partigrupp som hon beskriver som mycket kristen och mycket höger där bland annat det brittiska konservativa partiet ingår liksom det polska regeringspartiet Lag och rättvisa.

Arbete kan läggas på is

Även om Sverigedemokraterna och andra högerpopulistiska och högerextrema partier ökar i valet om några veckor tror inte Susanna Kierkegaard att det blir några drastiska förändringar i EU:s politik.

– Jag tror att det värsta som kan hända är att allting bara stannar. Att hela EU står still. Om vi får någon jättehöger kommissionsordförande som har en annan agenda än vad Juncker har haft så kommer allt arbete att läggas på is. Jag tror inte att de får så stor majoritet att de kan driva igenom högerextrem politik, säger hon.

– Men om man tänker på klimatfrågan så är det ju jätteallvarligt att det står stilla när det är så bråttom.