Inrikes.

2019-11-12 16:15
Puffetikett
Dagens ETC

”Det mest rasistiska jag sett på år och dar”

Johan Edlund, webbutvecklare i Malmö, har gjort mallen som Staffanstorps kommuns hemsida är byggd på. Efter den kontroversiella reklamen vill han att de slutar använda hans verk.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Du twittrade till kommunen och bad dem sluta använda ditt Wordpress-tema efter att du sett den kritiserade reklamfilmen. Varför?

– Filmen är vidrig och hemsk på alla sätt och vis och jag bestämde mig för att skriva en tweet för första gången på länge. Jag skrev att jag inte vill att de använder mitt tema längre. Jag vet inte hur det blir med copyright, det kan hända att de har rätt att använda det och då kan jag inte göra någonting. Men jag ville bara markera att jag inte vill sammanblandas med dem. De beter sig vidrigt och de har gjort det länge. De har gjort många rasistiska grejer genom åren.

Har du möjlighet att driva frågan juridiskt?

– Den första versionen av sajten är helt och hållet open source (tillgänglig att använda för alla som vill), vilket gör att det inte finns någon möjlighet att bryta med kommunen. Jag har alltid varit en förespråkare för open source och det var den första responsiva sajten i Sverige. Staffanstorp var också den första kommunen som använde Wordpress och open source-lösningar. Jag kallades pionjär och sajten var revolutionerande när jag tog fram den 2010, därför känns det extra trist nu.

Vad vill du att ditt utspel ska leda till?

– Jag vet inte. Jag reagerade bara i affekt när jag twittrade. Man blir besviken när man ser hur de beter sig. Reklamfilmen för Staffanstorp är bland det mest rasistiska jag sett på år och dar. De kanske har rätt att använda temat, men jag har vara velat berättat min önskan om att de ska använda något annat.