Granskning.

2017-09-18 15:49

Det här är den svenske nazisten

Runt Nordiska motståndsrörelsens hårda kärna finns en svans av 823 personer som finansierar rörelsen och deltar i demonstrationer. Dagens ETC har för första gången lyckats granska denna hypermaskulina miljö där kampen förs med ord på nätet och med nävarna på gatan.
 

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Kanske blir det uppemot 1 000 personer som marscherar med Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Tåget kommer att frontas av Simon Lindberg, följd av de drygt 100 uniformerade aktivister som utgör den hårda kärnan. Efter dem kommer den större massan av civilt klädda medlemmar och sympatisörer.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den genomsnittlige NMR-sympatisören heter Daniel, är 33 år, har ett arbetaryrke eller går på försörjningsstöd och bor i Göteborg. Han är dömd för brott och bär ofta kniv när han går ut. Det vet vi efter att ha granskat 823 svenskar som i olika grad finansierar och sympatiserar med rörelsen och ingår NMR:s svans. Vi har utgått från Nordfronts kundregister, läsarkommentarer och hemliga chattforum som läckt ut efter ett dataintrång.

Nio av tio är män

De flesta av NMR:s 823 sympatisörer bor i Västra Götalands län (181 personer) och nio av tio är män. Gotland har flest nazister per invånare, men i Stockholm är risken störst att stöta på dem på gatan, då huvudstaden har högst nazisttäthet i landet. De mest aktiva lever i en sektliknande miljö. Många har brutit med sina familjer och kallar gamla vänner ”folkförrädare”.

”Man hoppas att de någon gång ska vakna”, säger en medlem i en NMR-podcast om sina gamla vänner. ”Ja, antingen det eller så skickas de till arbetsläger”, svarar en annan. De radikaliserar sig själva med nazistisk litteratur i studiegrupper och i Nordfronts kommentarsfält. Retoriken är ännu värre i rörelsens hemliga diskussionsforum.


Här bor nazisterna.


Nätets hatretorik blir verklig

Skyddat från insyn och påhejade av NMR-medlemmar fantiserar de om ritualmord på ”batikhäxor”. De skriver om utplåning av RFSL-medlemmar och kartlägger ”rödingar”. På nätet är gränserna diffusa mellan motståndsmännen och SD:s nätsvans. Det blev särskilt tydligt den 19 augusti i samband med den afghanska sittstrejken på Medborgarplatsen.

Per Markus Risman, V-kommunpolitiker i Enköping, la upp en bild på deltagare i motdemonstrationen med uppmaningen att ”identifiera rassarna på Medis och fråga deras arbetsgivare om vad de tycker om att de skriver rasistiska slagord”. Strax därefter la någon upp politikerns kontaktuppgifter i NMR:s dolda forum och under de efterföljande dygnen mottog Per Markus Risman mer än 30 hotfulla telefonsamtal.

– En man ringde och sa att han skulle komma hem till mig med Soldiers of Odin och döda mig. Jag anmälde många dödshot, säger Per Markus Risman.
Han är inte förvånad att NMR-sympatisörer deltog i nätdrevet.

– Det sker en allt tydligare sammanblandning av de olika hatgrupperna på nätet. Måltavlorna har alltid varit vänsterpersoner och homosexuella män. Det bådar inte jättegott för mig, här får de två flugor i en smäll.

Det finns en tydlig koppling mellan hatretoriken på nätet och sympatisörernas våldsbrott på gatan, och ju djupare de dras in i rörelsen desto grövre blir brotten.

Kriminellt belastade

Göteborgsmarschens paroll är ”Revoltera mot förbrytarna”, men NMR-tåget kommer att vara fyllt av kriminellt belastade personer. I den hårda kärnan av 100–150 personer är mer än hälften dömda för brott. Även i svansen är kriminaliteten vanligt förekommande, 23 procent är dömda och av dem har en tredjedel fått påföljden fängelse. I retoriken går rörelsen hårt åt bidragsberoende ”främlingar” som hotar ”våra kvinnor” men en av tio nazistsympatisörer får försörjningsstöd. Flera av dem är dömda för våld mot kvinnor och grov kvinnofridskränkning. Organisationen har hårda krav på att medlemmar ska vara drogfria – samtidigt har flera aktivister och väldigt många i organisationens svans dömts för narkotikabrott.

I deras interna forum diskuteras gränserna för hets mot folkgrupp. Signaturen Ansch skriver ”Vi kan få fram vårt budskap utan att göra en romersk hälsning”. Men när spriten rinner in åker ofta högerarmen upp. De hamnar i bråk utanför krogar, börjar heila och döms inte sällan för hets mot folkgrupp. Den vanligaste brottsligheten är våld mot människor på gatan, poliser och meningsmotståndare som kommer i deras väg. Mordförsök och grova vapenbrott är inte ovanligt. Hemma hos en 37-årig sympatisör i Falun hittade polisen ett avsågat hagelgevär och 96 stycken magasin till en k-pist. En annan bröt sig in i ett ockuperat hus för att ”piska rödningar”, misshandlade flera personer och tände eld på huset.

NMR ska tas på allvar

Våld och hot har varit centralt i ideologin sedan fascismens födelse 1919. Det säger Christoph Andersson, journalist och författare till den nyutkomna boken om den tyska nazistiska terrorgruppen NSU.

– Jag satt och läste gamla rättegångs- och polisakter i Bayerns statsarkiv nyligen. Där fanns fullt med uppgifter om slagsmål, kravaller och hot, från början på 1920-talet ända fram till nazisternas maktövertagande 1933, säger han.

Även om NMR växer är målet att omkullkasta den svenska demokratin långt borta. Där­emot kan en liten grupp ställa till med en fruktansvärd skada, poängterar Christoph Andersson.

– Frågan är hur militanta de blir. Små grupper kan vara väldigt farliga. I Sverige har vi haft en alldeles för naiv inställning jämfört med utlandet. Vi ska absolut ta NMR på största allvar.

FAKTA: 

Stockholm har landets högsta nazisttäthet

• Den genomsnittlige NMR-sympatisören heter Daniel och är 33 år, har ett arbetaryrke och bor i Göteborg.

• I Västra Götalands län bor de flesta av NMR:s sympatisörer, men Gotland har flest per invånare.

• I Stockholm är det störst risk att stöta på dem på gatan – huvudstaden hr högst nazisttäthet i landet. Sveriges äldsta NMR-sympatisör är en 80-årig man i Degerfors som gillar rasideologiska böcker men ogillar George Soros.

NMR – en miljonindustri

• Nordiska motståndsrörelsen drivs som ett företag som omsätter minst 1,5 miljoner kronor per år, visar Dagens ETC:s granskning.

• Den viktigaste intäkten är medlemsavgifterna från den hårda kärnan av de 250 aktivisterna  i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Men rörelsens webbutik ökar kraftigt, och försäljningen har fördubblats från år 2015 till 2016.

• Webbutiken har på 1,5 år sålt varor för 494 077 kronor. En fjärdedel av omsättningen är direkta kontantinsättningar via så kallade stödmedlemskap från sympatisörer som av olika skäl inte kan eller vill ansöka om fullvärdigt medlemskap.