Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

”Det finns motstånd från vissa delar av lantbruket”

Cecilia Mayer Labba, forskare på Chalmers.
Cecilia Mayer Labba, forskare på Chalmers. Bild: Foto: Privat

ETC Göteborg

ETC Göteborg ringde upp Cecilia Mayer Labba, som forskar på Chalmers kring vegetabiliska livsmedel kopplat till klimatmålen.

Vad behöver vi göra med vår matkonsumtion för att nå klimatmålen?

– För att nå klimatmålen så måste varje person minska sina utsläpp till under två ton koldioxidekvivalenter per person, vilket är ganska stor minskning jämfört med hur det är i dag. Bara livsmedelskonsumtionen hos en genomsnittlig svensk släpper i dag ut 1,8 ton per år, så det behövs ganska stora förändringar för att vi ska kunna nå Parisavtalet. Generellt så är det främst rött kött och mejeriprodukter som står för de största utsläppen från livsmedel, runt 75 procent. Det är extremt mycket.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln