Brott.

2015-12-10 11:59
Olga Persson, generalsekreterare för kvinnojoursföreningen Unizon, betonar att det är viktigt att inte nedprioritera de insatser som görs mot mäns dödliga våld mot kvinnor bara för att det ser ut att gå åt rätt håll. Bild: Unizon
Olga Persson, generalsekreterare för kvinnojoursföreningen Unizon, betonar att det är viktigt att inte nedprioritera de insatser som görs mot mäns dödliga våld mot kvinnor bara för att det ser ut att gå åt rätt håll.

Det dödliga våldet minskar i Sverige

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har det dödliga våldet minskat kraftigt sedan början av 90-talet. En ny trend är att det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer har gått ned.
– Givetvis vore det konstigt om alla satsningar och insatser som har gjorts inte skulle ha någon effekt, säger Olga Persson, generalsekreterare för kvinnojoursföreningen Unizon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Igår kom en rapport från BRÅ som visar att det dödliga våldet i Sverige har minskat med en tredjedel i relation till befolkningsutvecklingen sedan början av 90-talet. Minskningen beror till stor del på mindre alkoholrelaterat dödligt våld, men också på att det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer har minskat, någonting som har märkts av sedan mitten av 00-talet. Tidigare låg snittet länge omkring 17 offer per år, enligt BRÅ, men under 2008–2013 var snittet 13 offer per år.

– Generellt vore det givetvis konstigt om alla satsningar och insatser vi gjort inte skulle ha någon effekt. Men vi kan göra mycket mer, säger Olga Persson.

Persson berättar att det tidigare inte har synts en nedåtgående trend för det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer.

– Men det är naturligtvis positivt om det minskar. Sedan behöver siffrorna också analyseras, jag vill gärna veta exakt hur de har räknat.

Allting inte vunnet

Olga Persson betonar att det är viktigt att inte nedprioritera de insatser som görs mot mäns dödliga våld mot kvinnor bara för att det ser ut att gå åt rätt håll.

– Allt är inte vunnet för att det dödliga våldet har minskat under några år, de satsningar som finns måste hållas i och utökas. Hur mäns våld mot kvinnor och riskzonerna ser ut måste bli en grundkunskap.

Hon vill se fler insatser som koncentreras mer på förövaren.

– Vi kan göra mycket mer och rikta det mot förövaren. Så länge förövarens beteende inte ändras minskar inte våldet. Jag vill att det satsas mer preventivt och samtidigt att insatserna när våldet redan skett blir mer offensiva, en kvinna ska inte behöva känna sig hotad och söka sig till skyddat boende för att en man har utsatt henne för våld utan att samhället också agerar emot mannen.