Hoppa till innehållet

Den goda maten

Den franska julklassikern som smälter på tungan – i vegansk version

Faux gras gjord på knappsvampar, linser, valnötter och rödbetor, blandat med schalottenlök, timjan, salvia, olivolja och cognac. 
Faux gras gjord på knappsvampar, linser, valnötter och rödbetor, blandat med schalottenlök, timjan, salvia, olivolja och cognac.  Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Den smälter på tungan som smör på varmt bröd och smeker gommen som som finaste siden. Så beskriver fransoserna den klassiska maträtt som inte får saknas på det traditionella julbordet: Anklevern, fet lever – foie gras. Men det fina med det franska behöver inte förloras av att äta hållbart och sluta plåga gäss. Nej, det bästa med det franska köket är poesin.

Som multikulturell familj i Frankrike har vi en viss frihet att bryta mot traditioner. Vi är en klassisk mamma-pappa-barn-konstellation men i övrigt är vi ”konstiga” – för att citera vår väldigt stereo­typiskt franska grannkvinna, Madame Capdeville. Pappan är spansk, fast katalan, mamman (jag) är svensk men utvandrad sedan länge och inget av våra tre barn är födda i samma land.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln