Hoppa till innehållet

Inrikes

”Det är ett lotteri och vi får inte ifrågasätta något”

”Jag sa till läkaren att om jag tvingas åka till Afghanistan så dör jag hellre, då tar jag livet av mig.” Yousaf Khan, 18 år, har gått två år på på en vårdutbildning i Karlstad. Nu sitter han inlåst i Flen.
”Jag sa till läkaren att om jag tvingas åka till Afghanistan så dör jag hellre, då tar jag livet av mig.” Yousaf Khan, 18 år, har gått två år på på en vårdutbildning i Karlstad. Nu sitter han inlåst i Flen. Bild: Bild: Karin Holmberg

Dagens ETC

När Yousaf Khan hämtades till förvaret i Flen bodde han hemma hos Eva och Sören Löfvenborg i Karlstad. Han gick på Nobelgymnasiet, tränade boxning och praktiserade på ett äldreboende. ”Allt Yousaf har berättat för oss om sig själv och sin bakgrund har visat sig stämma. Men Migrationsverket trodde honom inte från början, och i efterhand är det svårt att få rätt”, säger Eva Löfvenborg.

Yousaf Khan kallar Eva och Sören Löfvenborg för mamma och pappa. De har öppnat sitt hem och sina hjärtan för honom och är hans största stöd i det nya landet, ett land han inte ens visste fanns innan han hamnade i Göteborg en februaridag 2015. Då var han 16 år. Migrationsverket sa att han var 17. I efterhand har han lyckats bevisa sin rätta ålder för Migrationsverket, och myndigheten tror honom. Ändå har de under ett och ett halvt år vägrat rätta åldersuppgifterna i pappren. Han greps och fördes till förvaret efter att han besökt Migrationsverket för att få ett nytt id-kort med rätt ålder.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

Populärt val: 3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser