Tre frågor.

2019-03-12 12:44
Bild: Press
Puffetikett
Dagens ETC

De utforskar kopplingen mellan mat och sex

Carolina Hemlin, chefredaktör för Ottar, som i sitt senaste nummer utforskar sambanden mellan mat, kropp, lust och sexualitet.

Vilken roll spelar mat för hur våra kroppar, underliv och sexliv mår?

– Det är nog ganska självklart för många att vad vi stoppar i oss påverkar vår hälsa på olika sätt, men det finns starka samhälleliga normer kring vad vi ”bör” äta och inte och hur våra kroppar ”ska” se ut och inte, som påverkar oss enormt mycket. ”Samhället är ätstört” som en person i numret uttrycker det.

– Det finns många föreställningar kring mat och vilken effekt de har på oss, men ibland kan det vara svårt att veta vad som ger vilken effekt. Mår jag bättre eftersom jag äter mindre gluten, eller för att jag just avslutat ett dåligt förhållande? Har jag mindre PMS för att jag slutat dricka kaffe, eller för att jag stressar mindre? 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Hur påverkas lusten och sexualiteten av vad vi stoppar i munnen, och hur vi gör det? 

– Mat, matlagning och ätande är för många människor något sinnligt, det är ju inte för inte som uttrycket ”matporr” existerar eller att kokböcker och matlagningsprogram är så populära. I numret går vi bland annat igenom myter kring sex och mat, att du skulle bli extra kåt av ostron eller ägg till exempel. Där menar experter att vilken mat som kan ge en lustkänsla eller njutning beror helt på vad du gillar och vilken situation du är i. Rotmos kan vara lika sexigt som choklad, bara tillfället är rätt. 

– En annan aspekt är till exempel om din kropp mår dåligt för att du äter för lite så påverkar det även den sexuella lusten, lusten kan bli mer otillgänglig och svårare att nå om du inte mår bra i din kropp.

Är det till och med möjligt att bli mer fertil av en kostomläggning?

– Det får du läsa om i numret (skratt). Huruvida en viss kost kan till exempel minska smärta vid endometrios, öka fertiliteten eller lindra PMS-besvär går meningarna isär kring.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter