Inrikes.

2019-08-20 09:20
 • Lina och Elias var med och grundade det uppmärksammade antirasistiska nätverket Clowner mot nazister, som har motdemonstrerat vid NMR:s samlingar. Bild: Privat
  Lina och Elias var med och grundade det uppmärksammade antirasistiska nätverket Clowner mot nazister, som har motdemonstrerat vid NMR:s samlingar. 
 • Elias och Lina bor idag i Uppsala och kan inte återvända hem till Borlänge. Samhället har inte gett dem tillräckligt stöd för att hantera nazisternas hot, menar de. Bild: Joakim Medin
  Elias och Lina bor idag i Uppsala och kan inte återvända hem till Borlänge. Samhället har inte gett dem tillräckligt stöd för att hantera nazisternas hot, menar de.
 • Flera av medlemmarna i Nordiska motståndsrörelsen är dömda för grova brott. Bild: TT
  Flera av medlemmarna i Nordiska motståndsrörelsen är dömda för grova brott.
Puffetikett
Dagens ETC

De tog kampen mot nazisterna – tvingades fly från Dalarna

Elias och Lina Lodin har använt både humor och myndighetskontakter för att bekämpa nazisterna i Dalarna. Hoten tvingade dem till att flytta och gå under jorden.

Samhället har inte lyckats ge tillräcklig hjälp till dem och andra offer för våldsbejakande extremism, menar de.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Kampen för mänskliga rättigheter kan inte separeras från kampen mot dem som hotar rättigheterna. Det är två sidor av samma mynt.

Så vill Elias Lodin sammanfatta den aktivism som ledde fram till att han och hans fru Lina Lodin tvingades lämna både studier, jobb och bostad i Borlänge och i all hast flytta till en soffa hos vänner i Stockholm. Hela deras vardag och ekonomi föll i bitar.

Igår berättade Dagens ETC om splittringen av Sveriges mest våldsamma nazistorganisation, Nordiska motståndsrörelsen (NMR). En faktor som sannolikt bidragit är de ekonomiska problem som NMR på sistone drabbats av, i form av skattesmällar och nedstängningar av bankkonton, Paypal-konton och Swis. På ytan ser det ut som att alla myndigheter och företag agerat på eget bevåg, men egentligen har Elias och Lina först ringt och tipsat flera av dem.

”Tog bort deras propaganda”

Elias, 34, och Lina, 26, är gifta och kommer från Ludvika respektive Jönköping. Bägge två är medgrundare av de antirasistiska nätverken Clowner mot nazister och We are Dalarna, som från 2016 har tagit kampen mot NMR. Nazistorganisationen har under de senaste åren haft sitt starkaste fäste i Ludvika, Borlänge och södra Dalarna.

– Vi började mest bara med att ta bort all NMR-propaganda från gatorna och satte upp våra egna klistermärken istället, berättar Lina Lodin.

Ett flertal motdemonstrationer har avlöst varandra, där Elias och Lina kommit utklädda som clowner. Sedan var det mest bara av en slump som de började gräva i nazisternas ekonomi. De ville se vilken bank det var som upplät konton åt NMR och upptäckte att det fanns så mycket mer att hitta. De samlade på sig mycket information om hur nazisternas fördelat sina ekonomiska medel och begått lagbrott.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Hakkors målat av människoblod

I maj 2017 lämnade de in en rapport till Ekobrottsmyndigheten, som Dagens ETC tagit del av. Vid myndigheten blev man så intresserade av NMR:s lagbrott att man kallade Lina till möte, varpå hon även skickade in kompletterande information.

– De sa att de inte brukar lägga resurser på att utreda småbelopp som i det här fallet. Men jag förklarade att det ju handlar om penningtvätt och att NMR också köper vapen för pengarna, berättar Lina.

Men då började också ännu större hot dyka upp. NMR hade redan på hösten 2016 markerat att de höll Elias och Lina under uppsikt. Nazistklistermärken sattes upp runt deras busshållplats och deras lägenhet i Borlänge. De fann ett hakkors målat av människoblod i sin trappgång.

– NMR fortsatte med en sådan lågintensiv terror. De snackade även om oss på sin podd flera veckor i rad, säger Lina.

Blev nästan påkörd

Enligt Elias och Lina var det till sist på uppmaning av Borlänge kommuns samordnare mot våldsbejakande extremism, som de bestämde sig för att lämna Dalarna under sommaren 2017. Men när de kort senare tagit sig till Stockholm fick de inte någon hjälp av myndigheterna, vilket de uppfattat att de blivit lovade.

– Ingen kunde göra någonting. Det var i det läget som jag verkligen kände mig sårbar, för vi hade ingenting som skyddade oss om NMR skulle komma efter oss, säger Elias.

De lyckades hyra en etta i södra Stockholm, men i samma område bodde det en nazist som snart kände igen Lina. I augusti 2018 blev hon nästan rammad av en bil som körde upp på trottoarkanten bakom henne. I oktober blev hon slagen på ryggen med ett tillhygge, från en förbipasserade bil. När hon och Elias vid årsskiftet lyckades flytta till Uppsala kom det ett meddelande på Facebook från ett anonymt konto: ”Du och lodisen kan flytta hur mycket ni vill. Vi kommer alltid att hitta er.”

Varit ett hårt uppvaknande

Idag känner de att tillvaron börjat bli bättre igen. Elias har fått jobb som ombudsman hos Vänsterpartiet Uppsala, Lina studerar kriminologi och arbetar som undersköterska. Men deras liv har förändrats i grunden av engagemanget mot nazisterna i NMR:s hjärtland. Och något de genomgående har upplevt, är att de trots sina insatser inte fått en tillräcklig uppbackning av det offentliga.

De säger att polisen aldrig har hört av sig gällande de anmälningar om hot och misshandel som gjorts. Varken Brottsförebyggande rådet, samordnaren mot våldsbejakande extremism eller socialtjänsten har kunnat hjälpa dem. Istället är det deras egna vänner som fått träda in med kontakter och privata pengainsamlingar.

– Det finns inte något skyddsnät i vårt samhälle för dem som är utsatta för våldsbejakande extremism. Bara för de som hoppar av från extremismen. Det har varit ett hårt uppvaknande att inse hur svårhanterligt det är, säger Elias.

Han och Lina var trots allt tillbaka i Dalarna för att protestera som clowner när NMR marscherade i Ludvika på 1 maj i år, trots alla risker det fortsätter medföra. Sist måste därför den givna frågan ställas: Varför fortsätter de ta kampen, när de känner till vad konsekvenserna kan bli?

– Om vi slutar så vinner de ju. Vi måste jobba mot dem och fortsätter för att vi upplever oss framgångsrika. Vi har sett moderater stå bredvid anarkister och kämpa mot samma sak, mot nazismen. Dessutom får vi lära känna roliga människor också, säger Elias.

Nordiska motståndsrörelsen

Svenska motståndsrörelsen bildades 1997 av nazister med rötter i Vitt ariskt motstånd, däribland Klas Lund som avtjänat fängelsestraff för både dråp och bankrån. 2016 bytte organisationen namn till Nordiska motståndsrörelsen. Det har senaste åren varit den svenska vit makt-miljöns mest militanta organisation.

NMR-aktivister har dömts till en stor mängd fall av hets mot folkgrupp och grova våldsbrott, för mord, vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Så sent som i juli 2019 åtalades tre aktivister för förberedelse till grovt vapenbrott och penningtvätt.