Hoppa till innehållet

Miljö

De ska fånga för att förstå

Viltforskarna Jens Persson och Camilla Wikenros på Grimsö forskningsstation ser fram emot att få förse varg, järv och älg med sändare i vinter.
Viltforskarna Jens Persson och Camilla Wikenros på Grimsö forskningsstation ser fram emot att få förse varg, järv och älg med sändare i vinter. Bild: BILD: Rolf Larsson

Dagens ETC.

Fyra svenska och fyra norska viltforskare ligger i startgroparna för att sätta sändare på varg, järv och älg i projektet ”Grensevilt”. Syftet är att se hur djuren påverkar varandra och vad det innebär för skogsbruket och älgjakten. – I Värmland har antalet skjutna älgar minskat till hälften de senaste fyra åren, säger vargforskaren och projektledaren Camilla Wikenros.

I de vidsträckta barrskogarna i det som kallas det inre Skandinavien, Värmland och Dalarna i Sverige och Hedmarks fylke på norska sidan, finns alla de stora skandinaviska rovdjuren och älg. De fyra stora är björn, lo, varg och järv. Av dessa är det vargen som har störst påverkan på älgstammen och äldre forskning visar att en flock, eller familjegrupp, i genomsnitt fäller 120 älgar per år inom sitt revir. I det inre Skandinavien har trycket ökat de senaste åren genom att vargreviren har blivit fler och ligger tätare inpå varandra.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00