Inrikes.

2017-04-25 10:15
  • Aran Lalehabbasi (mitten) tillsammans med sin mamma Mariam Sarhangi och brodern Adan Lalehabbasi. Bild: Jörgen Lund
    Aran Lalehabbasi (mitten) tillsammans med sin mamma Mariam Sarhangi och brodern Adan Lalehabbasi.
  • Vid flera tillfällen har Aran Lalehabbasi skickats till akutpsykiatrin på Sankt Görans sjukhus då han varit alltför svårhanterlig för personalen på gruppboendet. Där har han lämnats kvar själv, utan vare sig anhöriga eller boendepersonal vid sin sida. Bild: Pontus Lundahl/TT
    Vid flera tillfällen har Aran Lalehabbasi skickats till akutpsykiatrin på Sankt Görans sjukhus då han varit alltför svårhanterlig för personalen på gruppboendet. Där har han lämnats kvar själv, utan vare sig anhöriga eller boendepersonal vid sin sida.

”De kastar ut Aran för att han inte mår bra”

Förståndshandikappade och autistiske Aran Lalehabbasi har blivit uppsagd från sin gruppbostad för att han är utåtagerande. Hans mamma Mariam Sarhangi förstår inte hur de resonerar. 

”Det här stödboendet är ju till för sådana som honom, men de kastar ut honom för att han inte mår bra”, säger hon.  

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Aran Lalehabbasi är gravt förståndshandikappad och autistisk. Han är 24 år gammal och en storväxt kille, men befinner sig i sin mentala utveckling på ett litet barns nivå (någonstans mellan tre och sju år, beroende på dagsform, enligt familjen). 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Fram till i början av april bodde Aran Lalehabbasi på Törngårdens autismcenter i Stockholm och hade på gruppbostaden rätt till personligt boendestöd 16 timmar om dygnet. Men sedan den privata vårdkoncernen Nytida tog över verksamheten förra sommaren har boendestödet enligt familjen urholkats, och Aran Lalehabbasis mående har till följd av det blivit allt sämre. Den 6 april bestämde sig Nytida för att säga upp hans kontrakt efter att skyddsombudet utfärdat ett skyddsstopp, alltså bedömt att arbetet innebar fara för personalens liv eller hälsa. Sedan dess har Aran fått bo hemma hos sina bröder.   

Möbler skyddar fönster

Dagens ETC besöker Aran och hans bror Adan Lalehabbasi i en sparsamt möblerad lägenhet i Solna. Till följd av Arans utåtagerande beteende har Adan fått plocka undan alla lösa föremål, vända på speglarna samt ställa upp möbler framför fönstren. Detta för att Aran inte ska slå sönder ett fönster och skada sig själv, eller slänga ett föremål tvärs över rummet och skada någon annan. 

Starka mediciner

Även Aran Lalehabbasis mamma Mariam Sarhangi är på plats.  

– Efter att Nytida tog över verksamheten har det genomförts besparingar, vilket har lett till att man skurit ned på personaltätheten, säger hon. 

Aran Lalehabbasi har enligt LSS-beslutet rätt till personlig dubbelbemanning under all vaken tid. 

– Men i avsaknad av personal har de i stället gett honom starka lugnande mediciner utan att först ha fått godkännande för det från oss, som är hans anhöriga, eller från hans förvaltare. Det har bara gjort att han har blivit allt sämre, säger Mariam Sarhangi. 

Med tårar i ögonen säger hon att de har förstört hennes pojke. 

– Aran har bott hemifrån i 17 år och klarat sig bra utan mediciner tidigare. Han har utvecklats i sin egen takt och innan Nytida tog över gruppbostaden fungerade han jättebra. Han kunde till och med cykla och gå iväg för att handla på egen hand. För att vara autistisk har han haft ett jättebra ordförråd. Nu kan han inte ens vistas i möblerade rum, säger Mariam Sarhangi.     

Bältas på akuten

Vid sex tillfällen sedan i januari har Aran Lalehabbasi skickats till akutpsykiatrin på Sankt Görans sjukhus, då han varit alltför utåtagerande och svårhanterlig för personalen på gruppboendet. Där har han lämnats kvar själv, utan vare sig anhöriga eller boendepersonal vid sin sida. Arans upprivna mamma menar att det är likvärdigt med att lämna en svårt sjuk treåring ensam på akuten.

– Där har han blivit bältad och inlåst, han klarar inte det, han blir helt hysterisk. Jag tycker att det är ett väldigt konstigt beteende av arbetsledningen på en gruppbostad, vars uppgift är att ta hand om sådana som han. Om de inte klarar av att hantera honom behövs antingen bättre resurser, eller så får de säga upp hans plats på boendet, men då först förbereda någonting annat. Inte köra in honom till akutpsykiatrin och sedan säga upp hans stödboende från den ena dagen till den andra, säger hon. 

Goblin Mikkanen, som sedan flera år tillbaka har varit en av Aran Lalehabbasis boendestödjare men som nu har sagt upp sig i protest mot hur Nytida har hanterat ärendet, menar att det är arbetsledningen som har brustit i den nya regin. 

– Aran får återkommande så kallade skov, då han behöver mer stöd och hjälp. Men de brukar smyga sig på långsamt. Tidigare har man valt att sätta in mer personal när man märkt att de är på väg. Men trots att jag påtalade redan i oktober att det var dags gjordes inga förberedelser. I november började det hetta till på riktigt. Det blev väldigt jobbigt för såväl personalen som Aran att inga åtgärder hade vidtagits, säger han.       

Att Aran Lalehabbasi har lämnats ensam kvar på akutpsykiatrin där man tvingats till att låsa in honom bedömer Goblin Mikkanen som en djupt traumatisk upplevelse för Aran. 

– Jag förstår inte varför man gör så. Aran har ju rätt till sina timmar, han är beviljad personal dygnet runt. Detta är den värsta LSS-skandal jag hört talas om, säger Goblin Mikkanen. 

Annan uppfattning

Maria Edelswärd, regionschef för Nytida, delar inte Goblin Mikkanens uppfattning om att arbetsledningen har brustit på Törngårdens autismcenter. 

– Vi har inte haft mindre personal där än tidigare. Aran Lalehabbasi har fått de timmar som kommunen har beslutat om, säger hon. 

Att han lämnats kvar ensam på Sankt Görans akutpsykiatri menar Maria Edelswärd har skett efter inrådan från sjukhuspersonalen.  

– Vi har frågat personalen på sjukhuset om de anser att vi behöver finnas kvar, men de tyckte inte att vi borde vara där, säger hon. 

Andreas Carlborg, sektionschef på Sankt Görans akutpsykiatri, kan inte kommentera det enskilda fallet till följd av sekretess, men konstaterar att personer med autism och förståndshandikapp kan bli väldigt oroliga i nya miljöer, och därmed vara i behov av ett tryggt och välbekant ansikte vid sin sida.  

– Vi vet att personer med autism och förståndshandikapp inte mår bra av att byta miljö. Därför är de generellt i behov av människor som känner dem väl för att känna sig lugna och trygga. Annars kan de bli aggressiva och utåtagerande, säger han.   

Uppsägning av LSS-kund

Enligt inspektionen för vård och omsorg, IVO, måste de privata vårdföretagen ha tillstånd för att utföra personlig assistans och driva stödboenden, men de behöver inte anmäla om de säger upp en kund, även om kunden är så utsatt som Aran Lalehabbasi. De kan bara hänvisa till arbetsmiljöproblem.

Aran Lalehabbasi blev uppsagd från Törngårdens autismcenter efter ett skyddsstopp. Stoppningsrätten ger skyddsombudet rätt att

– utan någon chefs godkännande – avbryta arbete som innebär omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa. 

Skyddsombudet på arbetsplatsen har valt att inte kommentera det inträffade.