Hoppa till innehållet

Dagens ETC granskar

De blir förmögna på kryphålet: ”Vi kan sätta vilka hyror vi vill”

Dagens ETC.

Dagens ETC kan i en granskning visa hur hyresvärdar med hjälp av ett kryphål trissar upp hyrorna – och samtidigt också gör marknaden för hyresrätter snävare. Här är svenskarna som blir förmögna på affären. • Hyran för hans trea: 19 500 – ”Vi bidrar till samhället” • Äger centrumområde i Stockholm: ”Kan sätta vilka hyror vi vill” • Lovar svara – återkommer aldrig

”Vi bidrar till samhället”

– Vi gör en välgärning! Bidrar till samhället. Det kan man tycka olika om, det får man. Vi bor inte i Kina!

Björn Simonsson är muntert pratglad. Via ett aktiebolag äger 77-åringen ett 1920-talshus vid Kungsholmstorg. Där hyr han ut elva lägenheter till Stay Sthlm, som tar 19 500 kronor i månaden för en liten trea. Etta, 44 kvadrat: 15 000 kronor. Mycket mer än dubbelt mot vad den borde kosta. En nyförhandlad sexrummare på 159 kvadrat i samma hus kostar 17 000 kronor. Om man hyr direkt av Simonsson.

– Stay Sthlm kontaktade oss när vi byggde vindslägenheter för massa år sedan. Det finns storföretag som behöver boende, sa de, och vi tänkte att vi får väl hjälpa till som alla andra. Inte konstigare än så. Som gammal civilekonom är jag pro-företag, det ligger i sakens natur.

En trea på 62 kvadrat kostar nästan 20 000 kronor.

– Det är mer än vad jag får. Vi renoverade och det ska betalas. Men ja, det är höga hyror. När jag kom till Stockholm kostade det några hundra i månaden. Nu är det flera hundra per kvadratmeter. Vi har haft bostadsbrist i 80 år. Det är skamligt, tokigt.

Fast nog tjänar du mer så här än på en vanlig hyresgäst?

– Vi lever inte loppan på det. Det vi tjänar går tillbaka i form av renoveringar. Jag är gammal nog att redan ha det hemma, om du förstår vad jag menar, säger Simonsson, ägare av 35 olika fastighetsbolag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser