Dagens ETC granskar.

2021-02-03 13:25
Bild: David Johansson
Puffetikett
Dagens ETC

De betalar miljonbelopp för svarta hyreskontrakt

Miljonärer som nolltaxerar. Kändisbarn. Verkställande direktörer. Och avdankade popstjärnor. Dagens ETC har kartlagt de som betalat miljoner svart för feta hyreslägenheter innanför tullarna i Stockholm.

Läs också

• Efter omfattande handeln med svartkontrakt – mor och dotter riskerar fängelse

Mor och dotter tjänade miljoner på svartkontrakt

• Känd influencer sålde svartkontrakt – för 800 000 kronor

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vem köper ett svart hyreskontrakt? Svaret är: alla. Skalan sträcker sig från unga som får mamma och pappa att betala 400 000 kronor för en etta i förorten, via den medelklassiga barnfamiljen som slantar upp en halv miljon för några extra rum, till samhällstopparna som vill stoltsera med jättelika paradvåningar på exklusiva adresser. Även kriminella som behöver tvätta sina pengar kan göra det samtidigt som de tuppar sig med en tung statuslya.

I andra ändan finns de som tjänar stort på bostadsmarknadens ruin. Inte bara de som sitter på åtråvärda förstahandskontrakt utan att behöva dem längre. Utan också privata hyresvärdar som ser en chans att få snabba cash rakt ner i plånboken utan att behöva passera en deklaration. Samt såklart mellanhänderna: svartmäklarna.

Parallell ekonomi

Dagens ETC:s avslöjande om de illegala förstahandskontrakten slog ner som en bomb förra veckan och snappades upp av flera andra stora redaktioner. Brottsligheten som börjat nystas upp kring svartmäklarna Susanna och Elin, mor och dotter, är gigantisk och svår att greppa. Den underjordiska svartabörshandeln med bostäder är en parallell ekonomi.

I grunden för vår granskning ligger Skatteverkets omfattande utredning av den kriminella familjen. Till sin hjälp har man haft mängder av polisförhör, samt bevis som beslagtagits vid husrannsakan: hundratusentals kronor i kontanter, kvitton, dokument, dokumenterade banköverföringar och Swish, anteckningar, datatömda telefoner. Man har slagit fast att de två mäklat hyreskontrakt under bordet för 39 stycken lägenheter mellan 2017 och 2019. För det vill myndigheten ha strax under sex miljoner kronor sammanlagt av duon i utebliven skatt, moms, straffavgifter, ränta.

Utredning av köparna

Samtidigt pågår en brottsutredning. Åklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet arbetar hårt för att åtala 52-åriga Susanna och 31-åriga Elin för brott mot jordabalken, hyreslagen. Samt 18 stycken andra inblandade i den olagliga verksamheten.

Vi har valt att granska och kartlägga fem av köparna i mor och dotter-härvan. De som verkligen vill ha ett hyresliv innanför tullarna på Sveriges huvudstad. Och är beredda att betala dyrt för det.

AFFÄRSMANNEN PÅ KOMMENDÖRSGATAN

 

Bild: David Johansson

2018 flyttade mannen i 60-årsåldern in ensam i en sexrummare på Östermalm. För det hyreskontraktet har han betalat sammanlagt 1 535 000 kronor, varav 800 000 kronor i en plastpåse till svartmäklaren Susanna. Ett ”konsultarvode”, enligt henne.

Det här är inte hans första stora bostadsaffär: 2015 sålde han sitt dåvarande hem, en ö med en 250 kvadratmeter stor lyxvilla utanför Lidingö, för 47 miljoner kronor. Dock i en vit affär.

Mannen är ett dolt styrelseproffs med lång erfarenhet av näringslivet, konkurser och tvister i domstol. För närvarande är han huvudman i ett par unga bolag som sysslar med företagsutveckling. Och 2020 investerade han i ett nystartat techföretag där han sitter i samma aktiebolagsstyrelse som en av Sveriges mest framgångsrika popstjärnor. Ändå har mannen nolltaxerat de senaste fem åren, och redovisat underskott på kapital på hundratusentals kronor i flera år. Dagens ETC har sökt mannen.

INREDNINGSARKITEKTEN PÅ YNGLINGAGATAN
 

Bild: David Johansson

En skilsmässa gjorde att 45-åringen köpte ett hyreskontrakt 2018. Pris: 1 395 000 kronor för sex rum i centrala Vasastan. Kvinnan är via släktskap något av en kändis och har synts i tv. Pengarna till svartmäklaren Susanna var ett ”lån” för att bygga ett sportstugeområde i Jämtland.

Inför flytten har kvinnan kort varit skriven på en ökänd adress på Åsögatan. Huset förekommer flitigt i den här härvan som fejkad mellanlandning under ett skenbyte. Kvinnans ex-man vd:n var också skriven där, i samma lägenhet, innan han flyttade vidare innanför tullarna. ”Ingen kommentar”, svarar kvinnan Dagens ETC, och bestrider att hon varit skriven på Åsögatan.

VD-PARET PÅ BIRGER JARLSGATAN
 

Bild: David Johansson

Här är det oklart hur mycket som betalats under bordet. Skatteverket har bara spårat en postväxel på 360 000 kronor till svartmäklarna. Men myndigheten har genom en schablonberäkning kommit fram till att hyreskontraktet för sju rum på över 200 kvadratmeter på krypavstånd från Stureplan, gick loss på två miljoner. Mannen och kvinnan, båda i medelåldern, som flyttade in 2017 är bolagsveteraner. Hon har taxerat för mellan en och tre miljoner varje år de senaste fem åren. Mannen däremot nolltaxterade 2017, samma år som de flyttade in i paradvåningen på Östermalm. Och året innan det tjänade han bara 16 000 kronor.

När Dagens ETC når den kvinnliga civilekonomen så säger hon att hon vet ingenting om svarthandel. Hon känner inte Susanna och vill inte prata med en journalist på grund av den pågående brottsutredningen. Mannen, som förra året flyttade till en bostadsrätt på lika eftertraktad adress i city, svarar inte i telefon.

MEDIERÅDGIVAREN PÅ SANKT ERIKSPLAN
 

Bild: David Johansson

Kvinnan har i över två decennier arbetat på en anrik mediebyrå, en av de större i Stockholm. För tre år sedan flyttade hon in i en sjua på drygt 200 kvadratmeter i Vasastaden. För det hyreskontraktet pyntade hon två miljoner, klart och betalt utan kvitto, trots att hon då taxerade för under 450 000 kronor. Hon var i ett år före det skenskriven på notoriska Åsögatan för att kunna fejka ett byte. Dagens ETC har sökt kvinnan.

POPARTISTEN PÅ GARVARGATAN

 

Bild: David Johansson

Mannen i 50-årsåldern har en lång men modest karriär som musiker. På 00-talet peakade den med två låtar på topp 20-listan. Hur mycket kontraktet för de 103 kvadratmeterna på Kungsholmen kostade honom 2018 är okänt. Men Skatteverket har schablonberäknat affären, som styrkts genom polisens dumpade sms, till strax under en miljon svarta kronor.

För att kunna genomföra flytten var popartisten i ett år fuskskriven på Drottningholmsvägen, i ett omskrivet hus som är famöst som stadens största nav för svarthandel. När Dagens ETC ringer honom ber han att få frågorna via mail. Han svarar aldrig.