Hoppa till innehållet

ETC Umeå

De ansvariga: ”Gruvan borde aldrig ha startat”

Niklas Renström visar den plastfolie som används när läckaget av metaller från den lilla     Svärtträskgruvan ska stoppas. Jord, plastfolie, jord, krossad sten och till sist ytterligare ett tjockt jordlager ska hindra utsläppen till omgivningen.
Niklas Renström visar den plastfolie som används när läckaget av metaller från den lilla Svärtträskgruvan ska stoppas. Jord, plastfolie, jord, krossad sten och till sist ytterligare ett tjockt jordlager ska hindra utsläppen till omgivningen. Bild: Bild: Erland Segerstedt

ETC Umeå.

De stora utsläppen av giftiga metaller från Blaikengruvan kostar skattebetalarna mångmiljonbelopp och har orsakat omfattande skador i naturen. Nu berättar de ansvariga för första gången i media om hur de ser på miljökatastrofen.

Facit efter gruvorna i Blaiken och Svärtträsk, mellan Storuman och Sorsele, är förödande. Stora mängder metaller läcker ut från gruvområdet. Samhällets nota för uppstädningen beräknas bli 400 miljoner kronor. Hur ser de ansvariga på orsakerna till detta miljömässiga och ekonomiska fiasko och sitt eget ansvar? Den frågan har inte ställts tidigare, men nu har ETC Umeå sökt svaret.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Umeå!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00