Inrikes.

2020-06-01 13:30
Aysha Jones. Bild: Privat / Erin Bormett/AP/TT
Aysha Jones.
Puffetikett
Dagens ETC

De anordnar digital protest – till stöd för Black lives matter

Efter George Floyds död i Minneapolis förra måndagen har protester mot polisvåld och för svartas rättigheter spridits till över 140 städer i USA, och även städer på andra platser runt om i världen.

Nu arrangerar Aysha Jones tillsammans med Afrosvenskarnas forum för rättvisa en digital protest i solidaritet. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Imorgon planeras nya stora protester i bland annat USA, London och Berlin. Trots att många gärna skulle vilja demonstrera fysiskt även i Sverige så har Aysha Jones och Afrosvenskarnas forum för rättvisa bestämt sig för att istället arrangera en protest digitalt under eventet Sweden in solidarity with Back lives matter.  

– Vi vill visa solidaritet med våra bröder och systrar i USA men även belysa den problematik som finns här i Sverige, säger Aysha Jones. 

Även om Sverige inte har samma dödstal som i USA existerar fortfarande samma systematiska rasism, menar Aysha Jones. 

– Vi  behöver någon gång lära oss från historien och inte låta den repetera sig. Det gäller också för diskriminering av muslimer, kristna, romer. Vi måste helt enkelt sätta stopp, säger hon. 

Aysha tror att Sverige, förutom genom den digitala pressen mot USA, kan stötta kampen genom att sätta press på våra egna makthavare. 

– Om en liknande situation hade förekommit i ett annat land hade nog Sverige inte varit sen med att trycka på sanktioner, men eftersom det handlar om USA får de frikort, säger hon.

Äger rum på Facebook

Den digitala protesten kommer att äga rum på Facebook där nästan 8000 personer vid lunchtid måndag anmält sig intresserade. Tanken är att man klockan 14 digitalt ska “checka in” på den amerikanska ambassaden i Stockholm. 

Bland annat ska Aysha Jones själv, Samuel Girma, aktivist och arrangör på Cinemafrika och Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer, tala under eventet. Aysha uppmanar demonstranter att inte komma fysiskt till den amerikanska ambassaden. 

– Det är många som vill träffas och har skapat egna event för att träffas. Även om det är mäktigare så tycker jag att det är för mycket som talar emot att genomföra det på något annat sätt än digitalt just nu, säger Aysha Jones. 

Men det kan komma att ändra sig. Protesterna i solidaritet med Black lives matter kommer inte vara en engångsföreteelse utan är tänkt att hållas varje tisdag framöver. Så fort restriktionerna för att samlas i större grupper släpps så vill arrangörerna genomföra demonstrationen fysiskt. 

Efter att eventet lades upp har arrangörer i Finland, Danmark och Norge också tagit efter initiativet om en digital protest i solidaritet med Black lives matter.