Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Dataspelsberoende

Tom Wellander har i perioder haft svårt att slita sig från spelen och mobiltelefonen. Nu skriver han ett specialarbete om skärm­användning och beroende.
Tom Wellander har i perioder haft svårt att slita sig från spelen och mobiltelefonen. Nu skriver han ett specialarbete om skärm­användning och beroende. Bild: Bild: Sofia Sofroniadou

ETC Stockholm.

Allt fler unga i Stockholms län söker hjälp för spelberoende. Det klassas nu som en psykiatrisk diagnos och ska ge rätt till subventionerad vård. Men det är endast hasardspel, spel om pengar, som omfattas av diagnosen och därmed står många barn och unga utan rätt till vård för sina dataspels- och internetmissbruk, menar Patrik Wincent, terapeut och grundare av Dataspelsakuten.

I Sverige spelar vi mest i hela Europa. Av alla pojkar i åldern 12–16 år spelar 90 procent någon form av dataspel. Nästan varannan pojke, 46 procent, i åldrarna 13–16 år lägger mer än tre timmar om dagen på dataspel, enligt Statens medieråds undersökning om ungdomar och deras medievanor, Ungar och medier 2015. I samma undersökning uppger 46 procent av ungdomarna i åldrarna 13–16 år att de spelar för mycket. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Stockholm!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00